Vincze Balázs az Operettszínház új művészeti vezetője, aki letiltotta a pécsi Alföldi-előadást

Új műsortervét és vezetőségének új tagjait, Gulyás Richárd ügyvezető igazgatót és Vincze Balázs művészeti vezetőt is bemutatta a Budapesti Operettszínház – írja a HVG.

Kiss-B. Attila főigazgató a színház évadzáró sajtótájékoztatóján jelentette be az új igazolásokat.

Vincze Balázs 2018-ban azzal került be az országos hírekbe, hogy „bevallottan politikai okból letiltotta az Alföldi Róbert főszereplésével játszott Igenis, miniszterelnök úr! már lekötött pécsi vendégjátékát” – mutat rá a HVG.

Vincze ennek kapcsán akkor azt közölte, „nem érzi úgy, hogy különösebben magyarázkodnia kellene azért, hogy az intézményt nem engedi át egy politikai aktivistának” – Alföldire célozva.

2019-ben pedig azonnali hatállyal visszahívta a pécsi közgyűlés a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. éléről, mivel a városi vállalat átvilágítása során kiderült, kötelességszegés történt: Vincze Balázs bruttó 209,6 millió forintos szerződést kötött egy pécsi rádiót működtető céggel. Egy ilyen jelentős összegű szerződés aláírása az alapító, azaz Pécs város közgyűlésének előzetes hozzájárulásához kötött. Mint írja a lap, ezt azonban Vincze nem kérte, amivel megszegte a társaság szervezeti és működési szabályzatát.

A másik vezető, Gulyás Richárd pedig az után érkezik az Operettszínházba, hogy a korábbi vezető, Kriza Zsigmond zaklatás gyanúja miatt távozott.

A következő évadban egyébként öt bemutatót – A mosoly országa, Nine, Hegedűs a háztetőn, Jekyll & Hyde, Veszedelmes viszonyok – tervez a színház.

A nagysikerű Hegedűs a háztetőn című musicalt is bemutatják, ezúttal Orbán János Dénes fordításában, aki – mint a HVG hozzáteszi – a nemzeti íróakadémiát, az Előretolt Helyőrséget vezeti, mely milliárdos állami támogatást kap. Az előadást pedig Bozsik Yvette állítja színpadra, aki nemrég „aláírta azt a nyílt levelet, amely megköszönte a kormánynak, hogy átalakítják a Színház- és Filmművészeti Egyetemet” – fűzi hozzá a lap.