Velük váltana kormányt az LMP–Új Kezdet

A nem is olyan régen még a Jobbikot erősítő martonfai polgármester lesz az egyik jelöltje az LMP–Új Kezdet-szövetségnek a közelgő parlamenti választáson. Szél Bernadett pártelnök szerint viszont a Jobbikkal való együttműködés nincs terítéken, de a DK és az MSZP sem jöhet szóba. A volt MDF-s Gémesi György vezette Új Kezdettel viszont szövetkeznek. Bemutatták a jelöltjeiket. 

hirdetés

– Nagyon büszke vagyok arra, hogy közös a programunk, hiszen egy zöld párt és egy vállaltan jobbközép párt szövetségének a konstruktív tárgyalások során megalkotott programja ez – mondta Szél Bernadett az LMP pártelnöke pécsi képviselőjelöltjeik bemutatkozásán. Mint mondta, az Új Kezdet és az LMP értékalapon kötött együttműködést, s így is kívánnak politizálni.

A két párt közösen kampányol majd, így Baranyában is megosztották egymás között a jelölteket. Így két Új kezdetes és két LMP-sre lehet voksolniuk a szimpatizánsoknak.

Szél Bernadett újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy korszakváltásra készülnek, így nem kötnek olyan párttal szövetséget, amelyik részese volt az előző 27 évben a kormányzásnak.

– A közöny a legnagyobb ellenfelünk, de ha az emberek azt látják, hogy tisztességes emberek, pártok működnek együtt, akkor visszaadunk valamit a reményből, hogy lehet másképp csinálni valamit az országban – mondta. –Mindenkivel együtt tudunk működni, aki korszakváltást és kormányváltást akar. Az elvek talaján fogunk állni.

Az MSZP-vel, vagy a DK-val tehát nem szövetkeznek – dacára a solymári önkormányzati választásnak, ahol összeálltak velük egy független jelöltet segítve. A Momentum Mozgalom elzárkózott, miután elnökségi határozatuk van arról, hogy egyedül vágnak neki a választásoknak, ezért nem is keresték őket. A Jobbik viszont még szóba jöhet, de nem most.

– Jelenlegi állapotában nem tudunk a Jobbikkal szövetséget vállalni – kezdte a magyarázatot Szél Bernadett –, de eredményes munkát kívánok Vona Gábornak, a Jobbik elnökének, mert vállalta a szélsőséges hangok háttérbe szorítását a pártjában. Örülök neki, ha a magyar demokrácia ilyen szempontból frissül, de még nincsenek túl ezen a küzdelmen. A most ott zajló küzdelemnek le kell zárulnia, és ha ez megtörténik, akkor meglátjuk, hogyan lépünk tovább.

Keresztes lesz Csizi ellenfele

A Pécs nagy részét felölelő Baranya 1-esben Keresztes László Lóránt indul. A pécsi önkormányzatban képviselő már évek óta, valamint tagja az Európai Unió régióbizottságának is. Korábban itt Csizi Péterrel szemben Kóbor József (LMP) maradt alul, a fideszes honatya 2014-ben ugyanis a szavazatok 37 százalékát szerezte meg, míg Kóbor 8,85 százalékot zsebelhetett be. Keresztes azt mondta, hogy Pécsen is változás kell, mert hihetetlen rombolást végzett a Fidesz 2009 óta, csökkent a lakosságszám, kevesebb a munkahely, Pécs és Baranya megye is utolsó gazdasági szempontból, ráadásul az önkormányzatiságot is lebontják. Éppen ezért a pécsi közgyűlésen kérni fogja a testület feloszlatását.

Hohn ott indul, ahol korábban Keresztes

Hohn Krisztina az Új Kezdet párt alelnöke, Mánfa polgármestere a Komlót és Pécs egyik részét tartalmazó Baranya 2-es választókörzetben lesz jelölt. A legnagyobb ellenfele Hoppál Péter, kulturális államtitkár lehet, aki 2014-ben – mások mellett – a 7,6 százalékot szerző Keresztes Lászlót győzte le itt. Hohn Krisztina utalt rá, a két körzet szorosan kötődik egymáshoz, hiszen Pécs nem kettévágható, a többi település sorsa is összefügg a városéval. Hozzátette, a 2000 fő alatti települések elsorvasztása folyamatban van, ijesztő, hogy Péccsel is ugyanezt akarják megtenni; az önkormányzatiságot meg kell védeni és az emberekkel kell foglalkozni.

Angyal Károlyé lehet Szigetvár

Angyal Károly, az LMP Baranya megyei közgyűlési képviselője a szigetvári részen (Baranya 4-es) indul majd. Ő fogja a baranyai kampányt is irányítani, és fontosnak tartja a baranyai természeti adottságok kihasználását, a turisztikai lehetőségek kiaknázását, fejlesztések elindítását, a helyi vállalkozók helyzetbe hozását, valamint a horvát kapcsolatok megerősítését.

Volt jobbikos is indul

2015 szeptemberében a Jobbik tüntetésén szónokolt

A Baranya 3-asban (a mohácsi, pécsváradi körzetben) a martonfai polgármester lesz az LMP jelöltje. Ő a korábbi önkormányzati választáson ugyan függetlenként indult, de korábban a Jobbik tagja volt. 2015 szeptemberében még a Jobbik nagygyűlésén szónokolt Bosnyák Attila, aki két éve a helyi menekülttábor ellen tiltakozva Vona Gábort is lehívta a falujába, de több jobbikos politikus is aktívan kivette a részét az akciókból.

Szerinte most az a legnagyobb baj, hogy a Fidesz képviselői pártkatonaként dolgoznak, és olyan dolgokat szavaznak meg, amikről tudják, hogy az adott régiónak nem jó, ez ellen szeretne tenni.

Bosnyák Attila most azt mondta, kilépett a pártból, és az Új Kezdetben találta meg a helyét.

Néhány perccel korábban egyébként a volt jobbikos, ex-fideszes Körömi Attila momentumos jelöltségén viszont még jót mosolyogtak a sajtótájékoztató előadói, így Szél Bernadett is.

hirdetés

Hirdetés

1 hozzászólás

Comments are closed.