Volt kollégánkat tüntették ki

Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlésének döntése értelmében lelkiismeretes, pontos, magas színvonalú újságírói tevékenysége elismeréseként 2013-ban Mokos Tibor újságírónak ítélték posztumusz Pécs Város Sajtódíját.

Mokos Tibor egész munkássága során törekedett az alaposságra, kerülte a felületességet, s mindvégig igyekezett a dolgok mögé nézni. Évtizedeket töltött el a pályán, s végig magas minőséget nyújtott, érdemessé vált az elismerésre, számtalan más kitűnő írás mellett tényfeltáró cikkek sora fűződik nevéhez, az elmúlt években nagy figyelmet kaptak az EKF programról szóló írásai.

Az 1966-os születésű Mokos Tibor a Kodály Gimnáziumban érettségizett 1985-ben, diplomát a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán magyar-művészettudomány szakon szerzett. Már egyetemi tanulmányai alatt részt vett az MTV Pécsi Körzeti Stúdiójának munkájában, ahol közel 100 nemzetiségi és hagyományőrző műsor elkészítésében működött közre. A 90-es évek közepén az Interpress Magazin újságírójaként tematikus, regionális különszámokat szerkesztett, a Pécsi Tér szerkesztőségének kiadóigazgatójaként a lap nyomdai és technikai feltételeivel is megismerkedett. 1995 és 2000 között dolgozott a Dráva Rádióban, a Fordan-Zengő Rádióban, a Remény Rádióban mint szerkesztő-műsorvezető. Ez idő alatt megközelítőleg 300 stúdióriportot és számtalan helyszíni tudósítást készített, emellett rovatvezetőként tematikus műsorokat szerkesztett és vezetett, többek között a Periszkóp, a Villantó, a Smink nélkül és a Zsibongó című interaktív közéleti magazinokat.

1999-től Pécs TV-ben dolgozott szerkesztő-műsorvezetőként, emellett a Mediterrán Rádióban a „Szerintem” című szubjektív közéleti és kulturális magazint szerkesztette.

2008-ban a Pécs TV főszerkesztője lett. Közéleti és politikai témájú műsorait mindig a korrektség és hitelesség jellemezte. A város meghatározó történéseit gyorsan, pontosan jelenítette meg, szem előtt tartva a felmerülő problémák és a lehetséges megoldások többoldalú, részrehajlás nélküli bemutatását. A „Nagyítás” című portrémagazint vezette és szerkesztette, számos politikai vitaműsorban, kulturális és közéleti műsorban vállalt központi szerepet.

Munkája elismeréseként 2012 decemberében a Pécsi Tudományegyetem Sajtódíját kapta.

Hangját, emlékét nemcsak a televíziós felvételek őrzik, hanem együtteseinek – a Klán, a HolaPután – kazettái is. Mokos Tibor énekes, gitáros és dalszerző volt a csapatokban, a változó felállású formáció zenéit a szövegközpontúság, ám energikus, táncra is alkalmas rock jellemezte.

A díj átadására a család kérésének megfelelően szűk körben kerül sor.

Hirdetés