Zsolnay díszíti a Zeneakadémiát

Zeneakadémia - A felújított belsõ rész

Október 22-én adták át a gyönyörűen felújított fővárosi Zeneakadémiát. Az elegáns szecessziós stílusú épület belső kerámiaburkolatát pécsi porcelán díszíti.

Négy évig tartott a budapesti Zeneakadémia felújítása, amelynek a rekonstruálásából Pécs is kivette a részét, ugyanis az épületben látható összes kerámiaburkolatot a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. gyártotta.

Kifejezetten ide készültek a lépcsőfordulókban található kék eozingömbök, melyeket zöld gyöngysor díszít. Az egyedi darabokon kívül hatvan körmintás, húsz körte motívumos, hatvan kör alakú elem, 7200 fekete és zöld mázas pirogránit burkolólap és egy 27 centiméter átmérőjű festett faunt ábrázoló fali dísz készült.

Bachar Najari, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. tulajdonosa elmondta, hogy technológiailag a legbonyolultabb az utóbbi, faunos dísz volt, amit újra kellett mintázni és az eredetivel pontosan megegyező színre festeni, eozinnal bevonni.

Zeneakadémia - Bemutatták az újra megnyíló épületet

Az eozinelemeknél bonyolult volt az eredeti színvilágnak megfelelő mázas díszek gyártása, de a legnagyobb kihívást a labradormázas kék gömb egyedi színének újraélesztése jelentette. Ez az egyik lépcsőfordulóban állt valaha, de az idők során eltűnt, korábban a gyár nem tudta pótolni a hiányzó darabot, mert nem találták meg az alkotás receptjét. Most mégis rábukkantak az eredeti technika leírására, így azt is le tudták gyártani – tette hozzá a tulajdonos.

Ehhez képest a megfelelő színek kifejlesztése után a burkolólapok gyártása már szinte  rutinmunka volt. Egyébként a Zeneakadémiát díszítő összesen 7342 Zsolnay-kerámia nagyjából két hónap alatt készült el a pécsi manufaktúrában.

1 hozzászólás

Comments are closed.