5 C
Pécs
csütörtök, április 18, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletA pécsi gyermekeknek is joguk van anyához és apához

A pécsi gyermekeknek is joguk van anyához és apához

A gyerekeknek is megjár az a jog, hogy ép – az apát és az anyát magában foglaló – családban nőjenek fel – mondta Őri László, Pécs alpolgármestere a Nagycsaládosok Országos Egyesületének gyermekjogi konferenciáján.

„A Gyermeknek joga van anyához és apához” címmel rendezett gyermekjogi konferenciát a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület és Nagycsaládosok Országos Egyesülete kedden, a Gyermekjogok Világnapja alkalmából. A Szabó József utcai Családok Házában megrendezett eseményt azzal a céllal rendezték, hogy bemutassák azokat a szakmai, tudományos kutatásokat és tapasztalatokat, melyek a hazai családmodell értékét erősítik.

Sokan voltak kíváncsiak a gyermekjogi konferenciára

A konferenciát Őri László, Pécs alpolgármestere nyitotta meg, aki beszédében kiemelte, hogy nem könnyű ma egy fiatal felnőttnek meghozni azt a fontos, életre szóló döntést, hogy családot alapít, hogy gyermeket vállal.

Őri László: fontos, hogy biztosítsuk a gyermekek jogát az ép családhoz

– Tapasztalatból tudom, hogy az igazi kihívások egy családban a gyermekvállalás, a gyermek megszületése után kezdődnek, hiszen gyermekeinket meg kell tanulnunk a mindennapok során kormányozni, nevelni, óvni. A mai változó világunkban egészen más kihívások és veszélyek leselkednek a mi gyermekeinkre. Egy-egy ilyen konferencia, tanácskozás arra biztosít hasznos lehetőséget, hogy kiálljunk ebben a változó világban is azok mellett az értékek mellett, melyek számunkra fontosak. Hiszen ma már, ha családról beszélünk, el kell azt is mondanunk, hogy család alatt egy férfi és egy nő szeretetközösségét, házasságát és az abból született gyermekeket értjük – mondta a városvezető.

Hangsúlyozta, hogy egy családban azonban nem csak a szülőknek van joga arra, hogy gyermeket vállaljanak, hanem a gyerekeknek is megjár az a jog, hogy ép – az apát és az anyát magában foglaló – családban nőjenek fel.

A mai változó világ kihívásairól tanácskoztak

– Tudjuk, hogy nem minden gyermeknek adatik meg az, hogy ép családba szülessen, éppen ezért van társadalmi felelősségünk abban a tekintetben, hogy miként biztosítsuk a családhoz hasonló környezetet ezeknek a gyerekeknek. Ezért fontosak a kormány azon intézkedései, melyek a nevelőszülői hálózatot bővítik ki. Egy társadalom állapotát ugyanis mi sem jellemzi jobban, mint az, hogy milyen módon viszonyul a kisközösségekhez, a családokhoz, hogyan becsüljük és védjük meg ezeket. Ezen a családok évében megrendezett konferencián ezekről a kérdésekről nyíltabban, mélyebben, szakmaibb szemszögből is tudunk beszélni – fogalmazott az alpolgármester.

Herbert Gábor, a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület elnöke a konferenciát megnyitó beszédében elmondta, hogy egy gyermeknek szüksége van arra, hogy megfelelő módon bevezessék abba a közösségbe, melyben felnőttként élni fog. Kiemelte, hogy egy gyermeknek ehhez joga van, ezt a bevezetést pedig – folytatta – csak a szüleitől, édesapjától és édesanyjától kaphatja meg.

Herbert Gábor: a szülőket is fel kell készíteni a változásokra

– Változó világunkban egy gyermek azt még tudja, hogy például miként használjon egy biciklit, de azt már nem biztos, hogy mit csináljon az internettel, a számítógéppel, a mobiltelefonnal, hogy mikor és miért használja ezeket az eszközöket. Ahhoz, hogy ezen a téren a szülők kissé otthonosabban mozogjanak, fontosak azok a kutatások, melyek az említett eszközök személyiségfejlődésre gyakorolt hatását vizsgálják. Ez a konferencia pontosan arról szól, hogy ha a szülők olyan helyzetekkel találkoznak, melyek számukra újak, azokat hogyan kezeljék úgy, hogy a gyermekek se érezzék magukat kirekesztve – mondta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő