27 C
Pécs
hétfő, június 17, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletPécs is részt vesz az országos Zöld Busz Mintaprojektben

Pécs is részt vesz az országos Zöld Busz Mintaprojektben

A pécsi önkormányzat és a Tüke Busz Zrt. is részt vesz abban az országos projektben, amely során Magyarország új buszstratégiáját alakítják ki. A Zöld Busz Mintaprojektben az elektromos buszokat, és számuk növelésének lehetőségét vizsgálják. Pécs saját tapasztalatainak megosztásával viheti előre az ügyet.

Az állami tulajdonban lévő Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. viszit azt a programot, amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium égisze alatt keltettek életre, és amelynek célja Magyarország új buszstratégiájának kidolgozása. Ebben kiemelt szerepet szánnak a tisztán zöld energiával működő, azaz elektromos hajtású buszoknak.

Az állami projektben partnerül hívták mindazon önkormányzatokat, amelyeknek már van saját tapasztaltuk az ilyen autóbuszokról. Ennek keretében írt alá együttműködési megállapodást a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatával és a Tüke Busz Zrt.-vel. A város így beszámol majd az elektromos meghajtású buszok üzemeltetési tapasztalatairól és a buszok töltéséért felelős berendezések működéséről. A Zöld Busz Mintaprojekt dokumentációjában felhasználják majd a pécsi eredményeket is, cserébe pedig az állami cég többek között a lehetséges hazai és nemzetközi projektekben szakmai partneri együttműködést biztosít.

– Ezzel a programmal hivatalosan csatlakozik Pécs a kormányzati Zöld Busz Programhoz – mondta el lapunknak Ruzsa Csaba gazdasági ügyekért felelős alpolgármester. – Ez fontos lépés a tervezés folytatásához, hiszen ez teremti meg a lehetőségét annak, hogy Pécs a 2021–2027-es Európai Uniós ciklusban egy több mint 10 milliárd forint értékű e-busz-projekt megvalósítását tűzhesse ki célul.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő