10 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapAbszolút NőPécsi anyukáknak segítenek munkához jutni

Pécsi anyukáknak segítenek munkához jutni

A gyermekvállalást követően nehéz sikeresen visszatérni a munka világába, a fiatal anyukáknak rosszabb a munkaerő-piaci értéke, valamilyen megmagyarázhatatlan okból a társadalmi presztízse és talán az önbecsülése is. Ezen akar segíteni a létrehozandó Nő-Köz-Pont Pécsen a Művészetek és Irodalom Házában. A kezdeményezés egyedülálló, a kisgyermekes anyukákat képzések és egyéb felkészítő programok keretein belül segítik majd a munkaerő-piacra való gyorsabb visszatérésben. 

A Központi Statisztikai Hivatal tavalyi adatai szerint a három éven aluli gyermeket nevelő 15-64 éves anyák körében nőtt a foglalkoztatás: 14 százalékkal 34,2 ezerre bővült a dolgozó anyák száma. Bár a statisztikák lassan, de biztosan javuló adatokat mutatnak, a kisgyermekes édesanyáknak még mindig nehéz visszailleszkedniük a munka világába, sokaknak problémát okoz megtalálni a család és a karrier közötti arany középutat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy olyan felhívást tett közzé, melynek legfontosabb törekvése a család társadalmi szerepének megerősítése és a társadalmi összetartás erősítése. A Nők a családban és a munkahelyen elnevezésű pályázat célja a gyermekvállalási hajlandóság növelése, a munkavállalás megkönnyítése és a munkaerő-piacra való gyorsabb visszatérés elősegítése. Végső eredményként azt szeretnék elérni, hogy javuljon a családok anyagi helyzete, illetve a kisgyermekes anyák társadalmi presztízse, mentálhigiénés állapota és önbecsülése.

A pályázat a célkitűzések elérése érdekében képzéseket, fejlesztéseket, felkészítések lebonyolítását, valamint egy Női Információs és Szolgáltató Központ (Nő-Köz-Pont) létrehozását támogatná.

A Pécsi Helyi Akciócsoport Egyesület is benyújtotta kérelmét a pályázatra, melyet a június 15-i közgyűlés el is fogadott. Az egyesület azzal a céllal jött létre, hogy partnerséget teremtsen a helyi üzleti-, civil- és közszféra szereplői között. A Pécsi Művészetek és Irodalom Házában lenne a Nő-Köz-Pont, mivel az intézmény jelenleg is számos családi és ifjúsági program, köztük kreatív gyermekfoglalkozások, interaktív foglalkozások, táncházak, ifjúsági koncertek helyszíne.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő