7 szuper sulikezdési tipp egyetemistáknak

A felsőoktatásba való bekerülés mindig nagy változás egy diák életében. Egészen más, mint egy középiskola, vagy általános iskola, ezért máshogy is kell készülni rá. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk nektek pár tippet, amit gólyaként érdemes megfontolnotok.

1. Még most sincs késő albérletet találni

Egyetemistaként az egyik legnagyobb problémát az okozhatja, ha nem kerültél be kollégiumba. Azért ne csüggedj, ez még nem a világvége! Sok egyetemistatársad is hasonlóan járt, lehet, hogy egy Facebook-csoportban tudtok közösen albérletet találni, még időben. Ha ez nem jönne össze, akkor a Flatfy oldalát ajánljuk. Itt minden eladó és kiadó ingatlan hirdetés listázva van, majdnem az összes ingatlanos oldalról, így biztosan találtok majd kedvetekre valót! Akár Pécsen keresel albérletet, akár egy budapesti panelházba költöznél, itt minden egy helyen kereshető. Sok sikert!

2. Írj költségvetést!

Ha nincs is egyelőre saját kereseted, akkor is érdemes összeírni a kiadásaidat. Ha van saját fizetésed, esetleg diákhiteled is, vagy tandíjat, illetve albérletet is kell fizetned, annál több dologra kell figyelned. Egy egyszerű táblázat segítségével nyomon követheted kiadásaidat és bevételeidet, akár hónapos bontásban. Ezzel is megfelelő pénzbeosztásra nevelve magad.

3. Vásárolj be!

Ha most kezded az egyetemet, a lehető legjobb beruházásaid közé tartozik egy laptop vagy táblagép és egy könyvtári olvasójegy. Persze füzetekbe is jegyzetelhetsz, ha azt találod kényelmesnek, de egy laptoppal sokkal rugalmasabban tudod intézni ügyeidet. A könyvekkel és jegyzetekkel kapcsolatban pedig azt javasoljuk, hogy a kötelező irodalmakat, amiket nem találtál meg a könyvtárban, minél előbb szerezd be! Lehetséges, hogy vizsgaidőszakra pont elfogynak, vagy akár év közben is hasznosak lehetnek.

4. Órarend és papírmunka

Van akiknek az egyetem előre meghatározott órarendet ad, van akik saját maguk alakítják ki ezt. Amennyiben van lehetőséged a tárgyaid egyéni felvételére, érdemes megpróbálni úgy felvenni őket, hogy lehetőség szerint legalább egy fél napos szüneted legyen egyszer egy héten. Ha be tudsz iktatni egy teljes szünnapot, az még jobb, de erre nem sok helyen van lehetőség. Az átjelentkezési, kreditbeszámítási és hasonló tételeket pedig a legjobb az első hét elején elintézni, elkerülve ezzel a hétköznapi sorban állást.

5. Mire lesz időd az egyetem mellett?

A pénzeden kívül a második legfontosabb dolog, amit meg kell tanulnod beosztani, az időd. A szorgalmi időszakban csak a hétvégéid lesznek teljesen szabadok, vizsgaidőszakban még talán azok sem. Ha sportolsz, vagy egyéb hobbikat űzöl, fontos, hogy ezeket a tevékenységeket igazítsd az órarendedhez, és ne fordítva. Az órák újrafelvétele ugyanis sok helyen pénzbe kerül, valamint ha nem tudsz teljesíteni egy kurzust, az is előfordulhat, hogy akár egy fél évet is csúszhatsz tanulmányaid befejezésével. Ha egyetem mellett dolgozol, akkor is igyekezz úgy alakítani munkarended, hogy ne vonjon el túl sok energiát a tanulmányaidról!

6. Írd le a féléves céljaidat!

Mindenki mást tekint sikernek. Biztosan neked is van egyéni preferenciád és elképzelésed arról, hogy mit szeretnél elérni a félévben. Jó jegyeket szerezni? Egyéni csúcsot teljesíteni egy sportban? Bővíteni ismeretségi körödet, barátokat és kapcsolatokat szerezni? Esetleg mindegyik? Ha pontosan meghatározod a célokat, amiket el szeretnél érni, egyszerűbben készíthetsz magadnak egy tervet is ehhez. Ha már költségvetési terved és időbeosztásod van, miért ne lehetne egy terved a rövid távú céljaid elérésére? Ha nem szeretsz mindent számítógéppel intézni, és kipróbálnál egy alternatív tervezőt, akkor lehet, hogy egy bullet journal-t kéne beszerezned. Ezt tetszés szerint használhatod mindegyik táblázatodhoz, és még leckefüzetnek, határidőnaplónak, vagy éppen jegyzetfüzetnek is használhatod!

7. Fedezd fel az egyetem környékét!

Sok időt kell majd töltened a kampuszon, ha egyetemre jársz. A kampusz felfedezése után érdemes megnézni a környék nevezetesebb helyeit, mint például a köztereket, az éttermeket, kávézókat, szórakozóhelyeket és hasonlókat. Lehet, hogy lesz szüneted két előadás között, és el kell foglalnod magad. Egy kávézó tökéletes hely egy kis relaxációra, leckeírásra vagy éppen baráti találkozóra. Minél több helyet ismersz, annál könnyebben találsz egy számodra kedveset, amit akár törzshelyeddé is nyilváníthatsz idővel.

Reméljük, mindenki talált valami hasznosat írásunkban. Sok sikert a gólyáknak, végzősöknek és mindenkinek, aki nemsokára kezdi az új félévet!

Hirdetés