Éri Balázs: A pécsi adventi vásárról

November 29-én kezdődött, és egészen december 24-ig tart a IX. Pécsi Adventi Kézműves- és Mesevásár, amely ilyenkor városunk egyik legnagyobb látványossága. Ahogy végigjárjuk a vásárt rengeteg illatot érezhetünk, megannyi árus portékáit csodálhatjuk meg, gyönyörű énekhangokat hallhatunk iskolás gyerekektől. Ebben a forgatagban kérdeztem Sudár-Sándor Bea gyertyakészítőt, árust valamint Luliák Krisztinát a Lulidream alapítóját.

hirdetés
Uránia Mozi

– Mit gondol a pécsi adventi vásárról?

– Szerintem a karácsonyfa formája tökéletes, de kerülhetett volna rá több dísz. A pasztell színek egy otthoni fán jól állnának, de egy ilyen nagy méretű fenyőn szívesen látnék több élénk, leginkább tűzpiros színt, hogy messziről észre lehessen venni. Ha gyerekszemmel tekintenék erre a vásárra, akkor fontos, hogy huncutkodhassanak, korcsolyázhassanak, és nem mellesleg a Mikulás többet mesélhetne – vélekedik Sudár-Sándor Bea.

– Mióta és miért éppen gyertyákat készít?

– 10 éve készítem a gyertyákat, és azért, mert szeretem a fényt. Szeretem, ha a sötétben lehet világosságot teremteni, és mivel a karácsony igazi fényünnep, ezért árusítok itt adventkor – így az árus. 

– Hogy tetszik Önnek az adventi vásár?

– Nekem nagyon tetszik, hiszen tele van színekkel, sokféle árut lehet látni a kerámiától elkezdve a szappanokig, és bármilyen korosztálynak lehet vásárolni ajándékot. Nekem különösen tetszenek a délutáni koncertek, amelyeket iskolás gyerekek adnak elő. Ami az egyik elmaradhatatlan kelléke az adventi forgatagnak, az a forralt bor, szerencsére nagyon finom, amit itt lehet vásároln – nyilatkozta Luliák Krisztina. 

– Miért plüssállatokat készít és árul?

– Kislányom-aki januárban 8 éves lesz-nagyon nehezen ment óvodába, de ezen segítettek Bartos Erika versei, ami közül az egyik ujjbábos. Ezeket kezdtem elkészíteni, később pedig karácsonyi díszeket varrtam azon sablonok alapján, melyet korábban felhasználtam, de előtte ezeket nagyobb méretben csináltam meg – árulta el a Lulidream alapítója. Hozzátette, 5 éve foglalkozik ezekkel, 3 éve vállalkozó és ez a harmadik adventi vásár, amin részt vesz.

Éri Balázs, Pécsi Janus Pannonius Gimnázium, 7.c