16 C
Pécs
péntek, június 14, 2024
KezdőlapHírzónaHelyi hírekPéldás pécsi összefogás: civilek segítik a patacsi erdőtűz károsultjait

Példás pécsi összefogás: civilek segítik a patacsi erdőtűz károsultjait

Két patacsi lakos kezdeményezésére gyűjtenek a városrész lakói és persze más, a károsultaknak segíteni vágyó pécsiek azoknak, akiknek az augusztus 18-ai óriási tűzben érintett volt az ingatlanjuk vagy a telkük. Összesen 19 épület rongálódott, két lakóház szinte teljesen megsemmisült.

Frissítés 09.01.:

Szeptember 7-én, délelőtt 9 órától törmelékeltakarításra hívja a segíteni vágyókat Ágoston Andrea, a tűzben érintett terület önkormányzati képviselője. Szerszámokat és konténert a Biokom NKft. biztosít a munkához. Aki csatlakozna, a +36 30 210 77 66-os telefonszámon tud jelentkezni és további információhoz jutni. A találkozási pont az Ászok dűlőben lesz.

Korábban írtuk:

– Tímárné Réti Tímea keresett meg azzal, hogy segítsünk az erdőtűz károsultjainak, én pedig gondolkodás nélkül mellé álltam. Nekünk nagy szerencsénk volt, mert az otthonaink nem voltak érintettek benne, de nagyon közel lakunk ahhoz a részhez, ami gyakorlatilag a lángok martalékává vált. Emiatt az eset nyilván megviselt minket, hisz szemtanúi voltunk az eseményeknek, a tűzoltóknak is vittünk az oltáskor élelmet, személyesen ismerünk több olyan embert, aki most hatalmas bajba jutott. Két férfi a lakóhelyét vesztette el. Egyikük jelenleg idősotthonban, míg másikuk ideiglenesen egy szomszédnál él. Tudtommal a többi megégett ingatlan hétvégi ház vagy telek. Mindemellett mi minden érintettnek segítenénk: Facebook-csoportot hoztam létre, amiben felajánlásokat várunk, de felvettük a kapcsolatot a pécsi önkormányzattal is, illetve lakossági fórumot szerveztünk. Minden károsulttal beszélünk, folyamatosan nyomon követjük az igényeiket. Most, első körben törmeléket, romokat kell eltakarítani, a végcél persze az, hogy később újjáépüljön, ami megsemmisült. Tárgyi adományokkal máris foglalkozunk, a pénzbeli támogatás rendjét pedig ugyan még nem sikerült kialakítani, de remélhetőleg hamarosan közvetlenül lehet utalni a bajbajutottaknak. Szimpatikus, hogy az adakozók fegyelmezettek, nem rohanják le a kedvezményezetteket és szinte nem ajánlanak fel felesleges dolgokat.

Közel négyszázan csatlakoztak eddig a közösséghez, szerintem ez az összefogás jó példa lehet minden város számára

– tudtuk meg Buczko Rolandtól. Hozzátette, készül egy táblázat is a károsultak igényeiről, ez is elérhetővé válik rövidesen.

Kérdésünkre azt is elmondta, egy károsulttól úgy tudja, a tűz okozója – egy helyi férfi, aki az azóta már törölt Facebook-bejegyzésében teljes felelősséget vállalt és kártérítést ígért – nem vette fel a kapcsolatot az érintettekkel, sőt, azoknak az üzeneteire sem reagált mindeddig, akik őt felkeresték. Lapunk korábban beszámolt róla, hogy az illető látszólag felszívódott. 

Fotók a pusztításról, melyet a tűz végzett:


https://www.pecsma.hu/hirzona/mecseki-tuz-azonnal-elindult-a-karenyhites/

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő