Hirdetés

Az idei Adventi Kézműves- és Mesevásáron a hagyományos programok mellett sok újdonságra is számíthatunk. 

November 25-én, pénteken 17 órakor nyitják meg a Pécs Nyitva 2.0 kampány keretén belül az idei pécsi Adventi Kézműves- és Mesevásárt, ami a tavalyihoz képest is nagyobb és színesebb lesz – derült ki a rendezvényt beharangozó, a Művészetek és Irodalom Házában megrendezett hétfői sajtótájékoztatón, amelyen Péterffy Attila polgármester mellett részt vett Hummel Márk, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezető igazgatója, valamint Felföldi László megyéspüspök is.

Hummel Márk, Péterffy Attila és Felföldi László

– Nagyon örülök annak, hogy idén lehetőségünk lesz Pécsett az adventi vásár megszervezésére. Azért is tartom nagy eredménynek ezt, mert azt gondolom, hogy ma, most, Magyarországon nem természetes, hogy egy város úgy dönt, hogy ilyen vagy ehhez hasonló vásárt szervez azon nehézségek mellett, amelyekkel mindannyian szembesülünk, gondolok itt az energiaárak emelkedésére vagy az infláció okozta költségnövekményekre – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy a vásár megrendezését rengeteg pécsi is kérte a városvezetéstől.

– Az évnek ebben a szakában, a karácsony közeledtével nagy szükség van arra, hogy barátok, családok, ismerősök, időről időre egy fix helyen találkozzanak, jól érezzék magukat, beszélgessenek, borozgassanak. És nem csak a pécsiek, hiszen nemcsak Pécsről várunk érdeklődőket, hanem a környező településekről és az ország távolabbi pontjairól egyaránt. Tehát a turizmus szempontjából is kiemelt jelentősége van ennek az eseménynek. Arra buzdítom ezért a pécsieket és az idelátogatókat, hogy jöjjenek el az adventi vásárra, forraltborozzanak egy nagyot, vagy kettőt-hármat, kóstolják meg az összes olyan finomságot, amit itt meg kell kóstolni, és érezzék jól magukat – fogalmazott Péterffy Attila.

Ezt követően Felföldi László megyéspüspök osztotta meg gondolatait az adventtel és a vásárral kapcsolatban:

– Ha az adventet és a karácsonyt egy szóval kellene jellemezni, az én szívemben ez a szó a béke. Ha valamikor szükség van arra, hogy erre a békére figyeljünk, akkor az most van. Minden, ami az ünnepről, a szépről, a harmóniáról szól, az ezt a békét hordozza. Akár a kézművesek termékei is hozzájárulhatnak ehhez. Mert a szívekben nagyon-nagyon sok minden letakarja a békét, nagyon sok minden zavarossá teszi. Egy békétlen szív lehetetlen, hogy békében legyen bárkivel is. Nem képes rá. Ezért nagyon fontos, hogy ebben az időszakban megálljunk és szót váltsunk a szépről, a jóról, az igazról – mondta.

A megyéspüspök kiemelte, hogy az adventi programjaik, hétvégi hangversenyeik idén is a liturgiákhoz kapcsolódnak, továbbá arra buzdított minden pécsit, hogy ha tehetik, vegyenek részt a reggel 6 órakor kezdődő szentmiséken a székesegyházban és a Magtártól induló december 18-ai hagyományos betlehemes vonuláson is, amelyen idén Mária és József szálláskeresését elevenítik meg.

A tavalyi betlehemes vonulás

Hummel Márk ezután részletesebben ismertette az adventi vásár legfontosabb programelemeit és újdonságait. Mint mondta, az idei pécsi advent – amely 16 gasztronómiai és 31 kézműves kitelepülőnek ad helyet – november 25-én 17 órakor indul a Csurgó zenekar karácsonyi koncertjével, de programokból a későbbiekben sem lesz hiány:

 • A Zsolnay Örökségkezelő NKft. főszervezésében minden pénteken, szombaton és vasárnap karácsonyváró koncertek segítenek az ünnepre hangolódásban. Fellép többek között a Szűcs Gabi Quartet, a Szőke Niki Quartet, Tamás Éva és barátai, Csemer Boglárka (azaz Boggie), a Four Fathers és a Fool Moon acapella együttes.
 • A Mesekuckóban pécsi színészek – Bogárdi Aliz, Matta Lóri, Stenczer Béla, Köles Ferenc, Herczeg Adrienn, Czéh Dániel, valamint a pécsi meseíró, Czirják Erika – olvassák fel kedvenc adventi meséiket minden hétvégén.
 • Szombatonként a Pécsi Nemzeti Színház erkélykoncertjeit élvezheti a közönség.
 • December 2-án a Művészetek és Irodalom Házában feltárul az adventi verskalendárium.
 • December 6-án a Mikulás tesz látogatást az adventi vásárban.
 • Szombatonként az ökumené jegyében más-más felekezet képviselőjével zajlik a központi adventi koszorú gyertyagyújtása a Széchenyi téren.
 • Hétfőtől csütörtökig a Rotary Club Pécs szervezésében diákokból álló művészeti csoportok produkciója színesíti a vásárt.
 • A dzsámi animált, ünnepi fényfestéséről idén is LaLuz Visual Studio gondoskodik, míg hétvégente az Adventi Épületfestő Gyerekrajz Pályázat legszebb alkotásai lesznek láthatók az épület homlokzatán.
 • Az adventi hétvégéken templomi idegenvezetési alkalmak, hangversenyek, tárlatvezetések és múzeumpedagógiai foglalkozások, valamint kerámiafestöde várják az érdeklődőket.
 • December 17-én, advent negyedik vasárnapján Felföldi László pécsi megyéspüspök gyújtja meg Pécs adventi koszorúján a szeretetet szimbolizáló negyedik gyertyát.
A dzsámit újra gyerekrajzok ragyogják be

Minden további fontos részlet a pécsi advent honlapján olvasható.

Újdonság lesz a Kossuth térre érkező 4 darab, hatalmas, háromdimenziós ünnepi fotóelem. A „szelfi-mackó” garantáltan a gyerekek kedvence lesz, a rénszarvasszánba pedig a felnőttek is nyugodtan beülhetnek, hogy egy kicsit elrepüljenek „a varázslat birodalmába” – fogalamzott a ZSÖK vezetője. Emellett egy léghajó és egy óriási ajándékdoboz várja a fotózkodni vágyókat a Biokom NKft. jóvoltából – tette hozzá. Megjegyezte, hogy idén először a Pécsi Közterület-felügyelet is bekapcsolódik az adventi vásárral kapcsolatos munkálatokba, a szervezet a biztonságra fog ügyelni.

Az adventi vásár nyitvatartása:

Borászatok:

 • hétfő–csütörtök: 14.00–22.00
 • péntek–vasárnap: 14.00–23.00

Gasztronómia:

 • hétfő–csütörtök: 12.00–22.00
 • péntek–vasárnap: 12.00–23.00

Kézművesvásár:

 • hétfő–csütörtök: 10.00–18.00
 • péntek–vasárnap: 10.00–20.00
Hirdetés