23 C
Pécs
szerda, július 24, 2024
KezdőlapPécs AktuálMegnyitják az M60-as kertvárosi elkerülőjét

Megnyitják az M60-as kertvárosi elkerülőjét

Az M6/M60-as autópálya 2010-es átadása után újabb szakaszba lép a sztráda története pénteken, ugyanis az 58-as út és a kökényi elágazó között átadják pénteken délután az M60-as folytatását. Közben javában zajlik gyorsforgalmi Barcsig való megépítésének előkészítése, hogy a kivitelezés 2018-ig megindulhasson. Két irányból.

Egy kilométer hosszan kétszer két, 800 méteren kétszer egy sávos lesz, előbbin 130, utóbbin 110 kilométer lesz az óránkénti megengedett legnagyobb sebesség és ingyenesen használhatja mindenki. Ez az 58-as út és a kökényi elágazó közötti új, 3,3 milliárd forintból megvalósult gyorsforgalmi szakasz legfőbb ismérve.

Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselő lapunknak azt mondta, az M60-as új szakaszát pénteken adják át a közlekedőknek. Hozzátette: sikerült elérniük a pécsi képviselőknek, hogy a szakasz ne kerüljön be az országos díjfizetős rendszerbe, azaz ingyenesen lehessen használni. Legfőbb előnye, hogy az M60-ról Szentlőrinc, Szigetvár és Barcs irányába továbbhaladó járműforgalom nem szeli át Kertvárost vagy a belvárost.

Emlékezetes: az amúgy is zsúfolt Maléter Pál úton hagyta el eddig a Szigetvár felé haladó forgalom nagy része Pécset korábban, csak a kamionokat tudták kerülőútra kényszeríteni.

Péntektől nem ér véget az 58-as útnál
Péntek délutántól nem ér véget az 58-as útnál

– Napi több száz autóval kevesebb tér be a városba a beruházásnak köszönhetően, ami nagy könnyebbséget jelent a Pécs legnépesebb városrészében élőknek a zajártalom és levegőszennyezés szempontjából is. A legfontosabb azonban, hogy a mostani kivitelezéssel nem áll meg a munka – vetítette előre a jövőt a képviselő.

Elmondta: jelenleg is készül a környezetvédelmi hatástanulmány és a megvalósíthatósági tanulmány, a nyomvonal kijelölése pedig legkésőbb 2017 végéig történik meg a 70 kilométeres Pécs-Barcs szakaszra vonatkozóan. Az építkezések a kormány-város szerződéssel kapcsolatos határozat szerint egyszerre két irányból zajlanak 2018-tól.

Azt még nem döntötték el, hogy autópálya, vagy először csak sztrádává fejleszthető autóút lesz-e belőle; egyelőre gyorsforgalmi út megnevezés szerepel a hivatalos iratokban.

[box title=”Az M6-ost jövőre kezdik” box_color=”#757575″]Orbán Viktor miniszterelnök tavaszi pécsi látogatásakor arra vállalt kötelezettséget, hogy az M6-os autópályát is megépítik Bólytól az országhatárig. A munkákat a kormány-város szerződés értelmében már jövőre elindulnak és 2018-ig be is fejeződnek.[/box]

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő