19 C
Pécs
vasárnap, május 19, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletPéterffy Attila megszólalt Pécs Pride-ügyben

Péterffy Attila megszólalt Pécs Pride-ügyben

Közvéleménykutatást rendelt meg a városvezetés, kikéri a pécsiek véleményét a májusi rendezvényről.

A közlemény főbb pontjai:

  • Kormányoldali médiumok élen járnak a Pécs Pride-dal kapcsolatos uszításban hisztéria- , és gyűlöletkeltésben.
  • A várost korábban irányító pártok és szervezetek hónapok óta heccelik ezzel a pécsi városvezetést.
  • A rendezvényt már bejelentették a rendőrségen, május 16-án lesz, a Búza térről indul és a Szent István tér alsó részén zárul.
  • Közvéleménykutatást indít a témában a pécsiek körében a városvezetés.
  • A rendezvény a gyülekezési törvény alá tartozik, annak engedélyezése és biztosítása a rendőrség hatásköre, nem az önkormányzaté.

A közlemény teljes szövege:

Hónapok óta tart egy civil szervezet által tervezett rendezvény, a Pécs Pride körüli találgatás, provokáció és hisztériakeltés. Ebben élen jártak bizonyos kormányoldali médiumok, amelyek az advent időszakát is uszításra és gyűlöletkeltésre használták fel. Úgy, hogy sokáig sokkal több volt a sejtetés és a dezinformáció a rendezvény körül, mint a valós, hihető tartalom. Ékes példája volt ennek egy általuk uszító módon megcímkézett, az Expo Centerben tartott esemény, amelyről kiderült, hogy egy teljesen átlagos zenei rendezvény volt. Hónapokon át heccelték a pécsi városvezetést is a várost korábban irányító pártok, szervezetek tagjai, miközben egy eddig csak feltételezett eseményről próbálták a véleményünket kicsikarni.

A napokban Pécs rendőrkapitányától megbízható információt kaptam arról, hogy a szóban forgó civil szervezet immár bejelentette a rendezvény megtartását. A tájékoztatás alapján egy egyhetes, zömében zárt térben tartandó programot terveznek, minden napján más-más kisebbség jogai mellett állnak ki a szervezők és a résztvevők. A programsorozat zárása terveik szerint május 16-án a Pécs Pride nevű LMBTQ-felvonulás lesz, amely Pécs történelmi belvárosán halad át a Búza tértől a Szent István tér alsó részéig.

Azt már megszokhatták a pécsiek, hogy semmilyen hisztéria- és propagandavonatra nem ül fel a városvezetés. Ám most, hogy a rendezvénnyel kapcsolatban valós tények láttak napvilágot, természetesen megtesszük az első és legfontosabb lépést. Ez pedig az, hogy világos képet kapjunk arról: mit gondolnak a pécsiek a közelgő rendezvényről. Pécs önkormányzata annak érdekében, hogy uszítástól, provokációtól és politikától mentes, pontos képet kapjon a pécsiek véleményéről, közvélemény-kutatást indít a városban élők körében. A felmérés olyan ezerfős, reprezentatív minta alapján folyik majd Pécsett, amely akár országos vélemény lekérdezésére is alkalmas lenne. A cég telefonon fogja megkeresni a pécsi polgárokat – arra kérek mindenkit, hogy ha teheti, ossza meg gondolatait a kutatást végzőkkel!

Tisztán kell látnia a pécsieknek abban is: a rendezvény a gyülekezési törvény alá tartozik, annak engedélyezése és biztosítása a rendőrség hatásköre. Pécs önkormányzatának vagy bármely más szervnek, hatóságnak ebben döntési jogköre nincs, és a rendőrség lehetőségei is limitáltak. Pécs vezetése a polgárok véleményének ismeretében kéréssel, javaslattal fordulhat a szervezők felé, és ezt az itt élők véleményének megismerése után, ha szükségesnek mutatkozik, meg is fogjuk tenni.

Mint minden más ügyben, ebben is folyamatos, megbízható és pontos tájékoztatást nyújtunk a pécsieknek a jövőben.

Péterffy Attila”

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő