Hirdetés

Dr. Papp András, a PTE robotsebészeti munkacsoport vezetőjének – természetesen – robotsebészetről szóló előadásával indul az új évad február 20-án. A sebész-gasztroenterológus arról fog mesélni, hogyan jutott el idáig az új orvosi szakterület, és mire számíthatnak a betegek, ha robot „keze” alá kerülnek.

A Pluszosok Egyeteme szervezői idén ismét számos olyan témát választottak, melyek szinte mindenkit érintenek. Mint írja lapunkhoz eljuttatott közleményében a PTE, szó lesz az elhízásról mint járványról, a kóros és természetes autoimmunitásról, és terítékre kerülnek a koraszülöttség társadalmi és orvosi vonatkozásai is. Pénzügyi szakember nyújt segítséget abban, hogy a kialakult inflációs- és energiaár-helyzetben milyen okos megoldásokkal lehet egy háztartás gazdálkodását javítani. A szemeszterben a villamosenergia-ellátás lehetőségeiről és a nukleáris villamosenergia-termelés szerepéről is szó esik majd.

Természetesen a művészet is helyet kap a sorozatban: a nézők Pécs vizuális művészeit ismerhetik meg ezúttal.

Az előző öt félév 36 adásában neves tudósok, közéleti személyiségek, egyetemi kutatók szerepelnek. A műsornak több mint 400 regisztrált résztvevője van az ország minden pontjáról, sőt, több kontinensről. A vállalkozó szellemű nézők az előadásokat követően félévzáró tesztet tölthetnek ki, majd tanúsítványt is kapnak a félév elvégzéséről – írja az egyetem.

A tavaszi szemeszter tervezett előadásai:
  • Február 20. 17.00 – Dr. Papp András: Robotsebészet: Út a jövőbe
  • Március 6. 17.00 – Prof. Dr. Katona Tamás János: A villamosenergia-ellátás lehetőségei és a nukleáris villamosenergia-termelés szerepe
  • Március 20. 17.00 – Prof. Dr. Molnár Dénes: Az elhízás járványa
  • Április 3. 17.00 – Dr. Kuti Mónika: Inflációkezelés a háztartásban
  • Április 17. 17.00 – Prof. Dr. Berki Tímea: Természetes és kóros autoimmunitás
  • Május 8. 17.00 – Prof. Dr. Aknai Tamás: A vizuális művészetek Pécsett
  • Május 22. 17.00 – Prof. Dr. Tulassay Tivadar: A koraszülöttség társadalmi és orvosi vonatkozásai

A szervezők várják a további „pluszos egyetemisták” jelentkezését a [email protected] e-mail-címen. A programokat illetően a változtatás jogát fenntartják.

Hirdetés