A paleolit étrendre való átállás segítheti a férfi termékenységet

Szinte minden megbetegedés, szív- és érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, demencia a bevitt ételek fajtájával ellensúlyozható. Sokan nem is gondolnák, de a férfiak termékenységére is nagymértékben hatással van az, hogy milyen ételeket fogyaszt el az illető.

hirdetés
Uránia Mozi

Így segíthet a paleolit étrend

A termékenységgel kapcsolatos vizsgálatok elsősorban a férfi nemi és vizeletkiválasztó szervek rendellenes fejlődéséért a hormonális működéseket megzavaró tényezőket, így a vegyi anyagokat, rovarirtó szerek maradványait, mikroműanyagokat teszik felelőssé, melyeket a nyugati és modern táplálkozásnak köszönhetően fogyasztunk el.

A paleolit táplálkozás azzal, hogy elsősorban az ősi táplálkozás rekonstrukciójaként a ma beszerezhető élelmiszerekkel próbál közelíteni az ősi táplálkozás felé, összességében hozzásegít ahhoz, hogy mindezzel elkerülhető legyen a nem szükséges, káros kémiai anyagok bevitele a szervezetbe. 

A paleolit étrend által tiltólistán lévő élelmiszerek elkerülésével a modern kori betegségek is kivédhetőek, ami hosszú távon segíti a férfiak termékenységének fenntartását. Azzal, hogy a feldolgozott élelmiszerek, így a felesleges szénhidrát és cukor fogyasztásának kerülésére szólít fel ez a sajátos diéta, hosszú távon segíti az egészség megőrzését is. Ugyan a férfiak talán olykor nehezebben adják a fejüket a táplálkozásukban történő változtatásra, de a paleo olyan szabályrendszer követését teszi lehetővé, amely során talán nem is érzi az ember az eltérő étrendre történő átállást. 

A PaleoCentrum paleo étrendbe illeszthető tésztái például olyan alternatívát kínálnak, amellyel minden esetben helyettesíthetőek az addig megszokott búzalisztből készülő tészták. 

A paleo pozitív hatása

Nemrégiben végzett kutatások szerint a paleo diéta több aspektusból is kedvező hatással van a férfiak termékenységére. A paleo étrend tiltólistáján vannak a gyorsan felszívódó szénhidrátok, melyek elfogyasztása csökkentené a spermaszámot. 

A spermiumok mozgékonyságát illetően a nyugati és a tradicionális étrend hatásait megvizsgálva arra jutottak a kutatók, hogy a tradicionális étkezési szokásokat követők – akik étrendje a paleohoz hasonló – spermáiban jóval nagyobb arányban volt megtalálható a gyorsan mozgó spermium.

Hasonló vizsgálatok mutattak arra rá, hogy a paleolit által megengedett növényi zsírok mennyivel kedvezőbben hatnak a férfiak termékenységére, mint a nem megengedett zsiradékok.

Összességében a táplálkozással kapcsolatos kutatások egyértelműen rámutattak arra, hogy a vadászó-gyűjtögető életmódhoz visszatérő étkezés nem csak a felsorolt pontokban jelent előnyt a termékenység vizsgálata szempontjából, de a vitamin- és ásványianyag-tartalom bevitelének köszönhetően általánosságban hozzájárul mind a szervezet általános egészségéhez, mind az örökítőképesség optimális fenntartásához.

(x)