Hol hasznosíthatod a barista tudásodat?

kávé

A barista szakma egy kifejezetten keresett szakmának számít nem csak idehaza, hanem külföldön, a világ minden pontján is. Emiatt aki nyitottak az új dolgokra, lehetőségekre, azoknak érdemes lehet belekóstolni ebbe a világba. Amennyiben valaki mégis hezitálna, azoknak most összegyűjtöttük, hogy hol hasznosíthatjuk a barista tudásunkat, amire barista képzésen Pécstől, Miskolcig szinte bárhol szert tehetünk ma már.

Miért éri meg?

A kávékészítés már egy önmagában is izgalmas világ, hiszen ha már odahaza is kísérletezgettünk ezzel- azzal, akkor megtapasztalhattuk, hogy:

  • minden kávé más-más íz
  • az elkészítési mód szintén befolyásolja az íz világot
  • ahány kultúra annyi kávékészítési mód
  • a díszítés a kreativitásnak is teret enged

Ezek miatt már önmagában megérheti a barista képzéseken való részvétel és akkor még szót sem ejtettünk arról, hogy így egy olyan szakmai végzettségre tehetünk szert, amit a világ minden pontján keresnek és meg is fizetik a munkánkat.

Baristaként idehaza

Természetesen amennyiben elvégzünk egy barista képzést Pécsen, vagy épp bárhol az országban, akkor idehaza könnyen elhelyezkedhetünk szinte az összes kávézóban, presszóban, hotelben, vagy vendéglátó egységben.

Ezen a téren persze a nyári időszakban főképp a Balaton partja a legjobb opció, ahol az országos átlagnál magasabb fizetést is elérhető. Keresetek terén egyébként az 1500 Ft-os órabér ma már szinte minimumnak tekinthető, de az elit kávázókban ennek többszörösét is megkereshetjük. Emellett a borravaló is sokat nyomhat a latba, hiszen a kedves kiszolgálást a vendégek szeretik jutalmazni is.

Barista élet külföldön

A hazai körülményektől nagyban eltérnek a külföldi lehetőségek főképp kereseti lehetőségek terén. A szomszédos országokban ugyanis jóval magasabb órabérben dolgozhatunk, ami főképp ha haza utazunk sokkal többet is érhet. Ezen a téren a nagyvárosi kávézókban szinte biztosan helyet találhatunk, de a kisebb kávézóknak is családias hangulatban dolgozhatunk, ami egyesek számára jóval szimpatikusabb.

Kávékészítés a turistaparadicsomokban

A turistaparadicsomok gyakorlatilag az egyik legnagyobb felszívói a képzett baristáknak, amik között megtalálhatók a téli sí paradicsomoktól, a népszerű üdülőparadicsomokig minden ismert hely. Mondanunk sem kell itt igazi multikulti munkakörnyezet várhat ránk, hiszen rengeteg nyelvű vendéget szolgálhatunk ki. Görögországban például magyarok, szerbek, oroszok, angolok, németek biztosan megfordulnak, de persze a világ bármely pontján próbára tehetjük magunkat az ismert turista helyeken. Ugyanakkor arra érdemes felkészülni, hogy a főszezonban minden nap a pörgésről fog szólni, hiszen emberek százezrei látogatják ezeket a helyeket.

Barista karrier folyami hajókon

A baristáknak azonban nem csak a szárazföldön van keresnivalója, hanem bizony a vízen is bizonyíthatnak, amire az egyik lehetőségük a folyami hajó lehet. A folyami hajókon ugyanis a képzett baristákra nagy igény mutatkozik, hiszen az ezeken utazó vendégek elvárják a minőségi italokat, miközben a környező táj csodáira fókuszálhatnak. Kereseti lehetőségek terén egyébként ez az egyik legjobb lehetőség a baristák számára, de fel kell készülni lelkiekben, hogy pihenni is a hajón kell majd, amire többnyire egy kis szobát biztosítanak a hajón. Aki azonban ezzel együtt tud élni, annak nagy lehetőség lehet egy ilyen hajón való munka.

Világjárás baristaként

Végül, de nem utolsó sorban meg kell említeni a tenger és óceánjáró hajókat, amik kereseti lehetőségek terén a legjobbak, de persze ezért kompromisszumot is kell kötni. Egy ilyen hajón való szolgálat ugyanis akár egy évig is eltarthat, amit csak akkor hagyhatunk el, ha kiköt a hajó. Tehát napjainkat is a hajón kell eltölteni, több műszakos váltásban, hiszen egy ilyen hajón több száz, vagy akár ezer vendég is helyet kaphat, akiknek minden kívánságát lesni kell. Azok számára azonban akik látni szeretnék a világot és közben jól is szeretnének keresni, azoknak abszolút ideális megoldás lehet egy ilyen lehetőség.

Összegezve:

Egy képzett barista számára tehát tényleg kinyílhat a lehetőségek ajtaja, nem csak idehaza, hanem a világ egészét is nézve. Ezért egy barista tanfolyammal nem csak értékes tudásra, hanem értékes lehetőségre is szert tehetünk egyben.

 

 

(x)