Illik, mint kulcs a zárba – és mint zár az ajtóba?

Mindenki hallotta már a mondást, hogy úgy illik, mint kulcs a zárba. A mondás azon alapszik, hogy csak a valóban illeszkedő kulcs- és zárkombinációk fognak tudni jól működni együtt. Sokféle dologra és helyzetre alkalmazható ez a hasonlat, de most valóban zárakról fogunk mesélni, s arról, hogy nem csak a kulcsnak és zárnak kell passzolnia ahhoz, hogy egy helyesen működő rendszerünk lehessen.

Minek kell még tökéletesen összeillenie?

Ugyebár szerencsés esetben sok minden valóban összeillik az életünkben, szerencsétlenben meg nem igazán illenek össze, aminek aztán egyenes következménye, hogy meg is isszuk a levét. Pontosan ugyanez a helyzet az ajtózárak esetében is.

Az nem lesz elég, ha a zárat a megfelelő kulccsal használjuk, mert előbb azt a zárat kell kiválasztanunk, ami megfelelően illik az ajtóba! Tehát nem minden ajtóba való minden zár. 

Milyen szempontokat kell figyelembe vennünk, amikor egy ajtóhoz választunk zárat?

A legelső dolog, amivel jó tisztában lennünk, hogy kulcsos vagy cilinderes, más néven zárbetétes zárat szeretnénk-e. Jellemzően az utóbbit fogjuk megtalálni a bejárati ajtó esetén, míg az előbbire lesz szükségünk, ha például a fürdőszoba vagy a hálószoba zárja romlik el. 

Milyen méreteket kell tudni, mielőtt zárat vásárolnánk?

Az első, amit meg kell mérnünk, az a távolság a kilincstengely közepe, valamint az előlap külső széle között. A kilincstengely közepe annak a lyuknak a közepe lesz, amibe a kilincset kell behelyezni. Az ajtóba, a régi zár helyére csak abban az esetben fog illeszkedni az új zár, ha minden méret pontosan egyezik, így ezt nem szabad körülbelülre elintézni. Ezt a számot nevezzük Dornmass méretnek, amit DM rövidítéssel is jelölnek.

Portálzáraknál a Dornmass méret jellemzően 15 mm és 35 mm között változik, míg bevésőzárak esetén a mért távolságnak minimum 35 mm és maximum 55 milliméternek kell lennie. A kapott szám pedig nullára vagy ötre kell, hogy végződjön, ha nem így van, akkor mérési hibával állunk szemben. Ilyenkor mérjük meg újra, pontosabban!

A másik meghatározó méret a kilincstengely közepe és a kulcslyuk közepe között lévő távolság. A kilincstengely közepéhez hasonlóan a kulcslyuk esetében is a lyuk közepétől kell mérnünk. Ha ezt a számot is sikerül pontosan meghatározni, akkor az ajtón lévő furatokhoz is pontosan illeszkedik majd az új zárunk. Ez a szám lehet 55 mm, 72 mm, 78 mm, 85 mm, 90 mm vagy 92 mm.

Végül pedig az előlap hosszát és szélességét is mérjük meg, s próbáljunk megfelelő méretű új zárat találni az ajtónkhoz. Ha pontosan ugyanakkorát nem találunk, ezt már lehet alakítani az ajtónál, a megfelelő illeszkedés érdekében. Természetesen a legjobb, ha minden méret tökéletesen egyezik.

Az ajtózárak cseréjénél tehát több dologra is oda kell figyelnünk, hogy végül tökéletesen illeszkedő és tökéletesen működő ajtózárunk lehessen. Ideálisan nem csak a funkció, hanem az esztétikai elvárásainkat is kiszolgálhatjuk, ha valóban a megfelelő, az adott ajtóba illő zárat vásároljuk meg.

(x)