A benned buzgó kalandvágy már végleges formát öltött: eldöntötted, hogy szerencsét próbálsz, megvan álmaid helyszíne is. De hogyan tovább? Készülj fel, hogy nem lesz sétagalopp, hiszen számos adminisztrációs teendő vár rád, illetve sok szempontot kell majd mérlegelned a döntések meghozatala közben is. 

A jó hírünk, hogy ha időben elkezded a feladatlista kipipálását, a reptéren a jóleső izgalmon kívül más már nem fogja a válladat nyomni. Segítünk az első lépéseknél, mit kell biztosan elintézned (vagy legalább elkezdened az intézését), mielőtt búcsút intesz a Kárpátoknak? 

Nyelvtanulás

Magától értetődőnek tűnhet, de ha nem használod napi szinten a célország nyelvét, érdemes kicsit felfrissíteni a tudásodat. Messze vannak már a középiskolai németórák, és a balatoni diákmunka közben felszedett szókincs sem lesz elég a berlini élethez. Iratkozz be egy kiscsoportos tanfolyamra, vagy vegyél akár csak néhány célzott órát egy magántanártól!

Álláskeresés

A legszerencsésebb forgatókönyv szerint már egy külföldi állással a zsebedben vágsz neki a nagy útnak. Ha ez nem is jön össze az áhított dátumig, a keresést és a feltérképezést mindenképpen kezdd el! Állíts össze egy profi CV-t a célnyelven, és mérd fel a helyi álláskereső portálok kínálatát! Annak is nézz utána, hogy mik a hiányszakmák, mennyi esélyed van a saját kvalitásaiddal az elhelyezkedésre, illetve körülbelül milyen fizetésre számíthatsz majd. 

Szükséges dokumentumok fordíttatása

Profi CV, hivatalos ajánlás a munkahelyedtől, iskolai végzettséget igazoló bizonyítványok. Van, amit egyébként is kötelező, de minden idegen nyelven szükséges fontos dokumentumot, levelet érdemes fordítóiroda gondjaira bízni. Nem mindegy, hogy önéletrajzunk és motivációs levelünk konyhanyelven vagy anyanyelvi német fordítás minőségében érkezik meg potenciális munkáltatóinkhoz. Bizonytalan helyzetekben pedig ne habozzunk tolmács segítségét kérni, hiszen tolmácsolás már telefonon keresztül is igénybe vehető – például egy külföldi bankkal való ügyintézés során. 

Biztonsági tőke beszerzése 

Romantikusan hangzik ugyan, de a valóságban mezítláb és egyetlen hamuban sült pogácsával a zsebünkben ritkán lehet meghódítani a világot. A saját biztonságunk érdekében útra kelés előtt gondoskodjunk róla, hogy a célországban szükséges megélhetéshez viszonyítva legalább három havi költőpénz álljon rendelkezésünkre. Ez akkor is érvényes, ha biztos állással várnak a határ másik oldalán. Ha pedig a munkakeresés kalandja még előttünk áll, inkább többet pakoljunk a vándorbatyunkba! 

Szálláskeresés

Érdemes jó előre feltérképezni, milyen lehetőségeid vannak a lakhatással kapcsolatban, mennyibe kerülnek az áhított környéken az albérletek? Vedd fel a kapcsolatot megbízható, referenciával rendelkező helyi irodákkal, akik segítenek az eligazodásban. Ha nem találod meg rögtön az álomotthont, ne csüggedj: foglalj le egy szobát 2-3 hétre, a helyszínen pedig könnyebben megy majd a szálláskeresés is. 

Egészségbiztosítás

Mindenképpen gondoskodj róla, hogy legyen az adott országban már az érkezés napján is érvényes egészségbiztosításod! Ezután ne felejtsd el kérvényezni a hatóságoktól a magyar egészségbiztosításod szüneteltetését! 

Banki ügyintézés

Mindenképpen keressük fel a számlavezető bankunkat, és érdeklődjünk a szükséges teendőkről. Van-e valamilyen tartozásunk, hitelünk, amit még rendeznünk kell? Gondoljuk át,  érdemes-e tovább vezetnünk a számlát

Levelezési cím

Biztosan lesznek még olyan hivatalosan elintézendő ügyek, amihez szükséged lesz egy magyarországi lakcímre. Ha megszünteted az itthonit, add meg helyette egy olyan családtagod vagy megbízható barátod címét, aki vállalja, hogy meghatalmazással intézkedik a nevedben. 

Előfizetések kezelése

Internet, edzőterem, a Tettye magazin havi lapszámai: ezekre aligha lesz szükséged új hazádban. Ne fizess fölöslegesen, nézd át költözés előtt, mi az, amit érdemes lemondanod vagy átadnod valakinek. 

Repülőjegy vásárlása 

Ha kijelöltük a nagy utazás időpontját, minél hamarabb, de legalább 1-2 hónappal előre gondoskodjunk a repülőjegyünkről!

(x)