Orgonavarázs egész augusztusban

Idén augusztusban ismét izgalmas zenei élményeket ígér az OrgonaPont koncertsorozat, melyben a hangszerek királynője varázsol csodás hangulatot a könnyed, nyáresti programok kedvelői számára. A Filharmónia Magyarország nyári sorozata augusztus 31-ig az ország egész területére elviszi az orgona által nyújtott varázslatos hangulatot.

Az idei nyár sorozata nemcsak fantasztikus hangszerpárosításokkal kápráztatja el a közönséget, de teret kap a vokális kíséret is. Balatonlelle, Békéscsaba, Debrecen, Eger, Győr, Hajdúszoboszló, Hódmezővásárhely, Kazincbarcika, Kecskemét, éppúgy állomásai az OrgonaPontnak, mint Keszthely, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Szeged, Szekszárd, Szombathely, Tihany, vagy Vác. 32 kivételes hangulatú koncerten vehet részt a közönség az ország 18 városában. Az idei évben a hangszerek mellett káprázatos hangú szólisták és kórusok éneke tölti meg a templomok tereit. A sorozat a teljesség igénye nélkül ismét olyan nagyszerű művészeket sorakoztat fel, mint Sebestyén Márta népdalénekes, Horváth István tenor, Szamosi Szabolcs és Tóka Ágoston orgonaművészek vagy a Szent Efrém Férfikar. Továbbá a Capella Quinqueecclesiensis kamarakórusának éteri hangja is színesíti majd a nyári esték hangulatát. Sebestyén Márta magyar népdalok és egyházi népénekek csodás muzsikája és Szamosi Szabolcs orgonaművész dinamikus, újszerű és sok színű improvizációi több városban is elvarázsolják majd a közönséget. A zeneszeretők az orgonakoncerteket olyan hangszerek párosításában hallgathatják meg, mint a trombita, a fuvola és ütőhangszerek.

Pécsett a Bazilikában augusztus minden péntekén, 20 órakor kerülnek megrendezésre az orgonakoncertek. Először augusztus 3-án lesz hallható a Mészáros Zsolt Máté orgonajátéka, Cappella Quinqueecclesiensis kamarakórussal. Augusztus 10-én „Ütős orgona” címmel Jakab Hedvig lenyűgöző orgonajátékát Góth Tamás és Őri Eszter ütőhangszeresek egészítik ki. Bach, Händel, Satie és Liszt Ferenc műveké lesz a főszerep augusztus 17-én Szabó Imre (orgona) és Tímár Judit (fuvola) tolmácsolásában. Balatoni Sándorral és Solymosi Péterrel találkozhat a közönség augusztus 24-én, akik megmutatják, hogy az orgona és a trombita kettőse milyen magával ragadó hangzást hoz létre. Augusztus 31-én „Énekel az orgona”, Kovács Róbert orgonaművész, Horváth István (tenor) és Kriszta Kinga (szoprán) varázsolja gyönyörűvé a nyár utolsó péntekét.

Jegyek kaphatók a Filharmónia Magyarország jegypénztáraiban (Kodály Központ, Filter Kultúrkávéház), a Ticket Express jegyirodáiban, a www.jegymester.hu oldalon, valamint a koncert előtt a helyszínen. (x)