Tartósan boldog párkapcsolat? Lehetséges!

Hányszor hallottad már a nagyszülők, dédnagyszülők rogyásig ismert szólását? “Megszerezni könnyű, de megtartani, na, az a nehéz!”

A mai világban már azért némiképp újraíródott minden, különösen a tavalyi pandémia óta, így megszerezni sem könnyű senkit, nemhogy megtartani. Ha te már azon szerencsések közé tartozol, akik megtalálták a társukat, akkor már te is félig hátradőlhetsz!

De csak félig! Mert attól, hogy valaki a párod, a társad, az nem jelenti azt, hogy nincs további teendőd! A videopszichologus.hu csapata épp ezekre a tennivalókra szeretné most felhívni a figyelmed!

A társ nem az unalom ellenszere

Ahhoz, hogy tartósan boldog és szenvedélyes legyen a párkapcsolatod, fontos szem előtt tartani két dolgot!

  1. A társad nem unaloműző, nem azért érkezett az életedbe, hogy téged szórakoztasson. Ez persze nem jeletni azt, hogy ne érezhetnétek együtt jól magatokat, sokkal inkább azt, hogy nem szükségszerű, hogy csak együtt érezzétek jól magatokat. Bizony lesznek, sőt kellenek is az olyan órák, amikor a párod nincs veled, és te esetleg unatkozol. Mert akkor olyat teszel, amivel esetlegesen új élményeket szerzel. Elmész a barátaiddal koncertre, megnézel egy filmet, beiratkozol egy nyelvtanfolyamra, vagy épp főzöl egy finomat!
  2. A külön töltött idő aranyat ér. Épp a fent említett tevékenységek miatt. Gondolj bele, milyen jó lesz úgy találkozni, hogy ő is és te is élményekkel telítetten tértek meg egymáshoz, és elmesélitek egymásnak, kivel mi történt! Feltelítődve tudtok aztán egymásra figyelni, esetleg majd a későbbiek folyamán a pároddal is megismételni ugyanazt az élményt. 

Néha valóban el kell távolodni a másiktól, hogy lássuk, mennyire közel vagyunk hozzá, és hogy ez így mennyire rendben van.

Szeresd magad, hogy szerethesd a párod

Már társkeresésnél is sok szó esik róla, de természetesen ez a jól működő párkapcsolat alappillére is: szeresd önmagadat!

Ha önmagadat sem tudod szeretni, hogy tudnál mást? Sehogy! Ha te sem szereted saját magadat, akkor ki szeressen? Senki!

Elképesztően fontos, hogy békében és szeretetben élj saját magaddal, mert amíg nincs meg, addig bizony minden párkapcsolatod hadilábon fog állni. Szeresd az unatkozó önmagad, a lelkes önmagad, a gyengeségeidet és az erősségeidet egyaránt! Ha elfogadod magad, más is könnyebben elfogad, és te is könnyebben elfogadsz majd másokat!

Ha úgy érzed, ez nehezedre esik, keress bátran segítséget a videopszichologus.hu szakembereinél

Beszéld a nyelvét!

Az elfogadás és a szeretet mellett kiemelten fontos, hogy beszéld a társad szeretetnyelvét. Tudd, hogy milyen formában esik neki jól, ha elmondod, hogy szereted, hogy fontos a számodra, hogy vele tervezed a jövőt. Valakinek ezt a kedves, elismerő szavak jelentik, míg mások inkább apró, jelképes ajándékokra vágynak, míg megint mások az együtt töltött időt tekintik kardinális jelentőségűnek. 

Ismerd meg a párod, és a saját nyelvén mondd el neki, hogy mennyire szereted, miután a külön élményektől telítődve végre átölelheted, és elfoghat az érzés: hazaértél!

(x)

Hirdetés