Tradíció és modernizáció: a 110 éves beremendi cementgyártás a régióban élők együttműködésének gyümölcse

Egyre többen tudják, hogy Baranya meghatározó a cementgyártásban, a beremendi építőanyag több mint 110 éves hagyományokra visszatekintő múlttal, de ma már világszínvonalú megoldásokkal készül, körforgásos gazdasági szemlélettel.

hirdetés
Uránia Mozi

A cement a világ legszélesebb körben használt építőanyaga, a beton elsődleges alkotóeleme. Minőségi cement csak meghatározott, földrajzilag korlátozottan elérhető nyersanyagokból állítható elő. A baranyai régió gazdag olyan minőségű mészkőben, amit már több mint száz éve hasznosítanak építőanyagként, vagy annak alapanyagaként.

Kevés ilyen minőségi nyersanyagban gazdag hely van Magyarországon, ez a térség szerencsére közéjük tartozik, a Dél-baranyai régió számos (például: villamos energia, vezetékes földgáz, egyéb infrastrukturális stb.) fejlesztés felgyorsítását is ennek köszönhette.

Folyamatos modernizációját, jelenlegi világszínvonalú cementgyártását erre az örökölt ipari múltra építette a Duna-Dráva Cement Kft. (DDC). Ma már számos egyéb szempontot is figyelembe véve készül a cement, helyettesítő anyagok alkalmazásával, jelentősen csökkentett fosszilis energiafelhasználás, valamint töredékére csökkentett, szigorúan ellenőrzött kibocsátások mellett.

Cementgyártás a Dunától a Dráváig, a gőzgéptől a digitalizációig

A beremendi cementgyártás rendkívül hosszú utat tett meg a múlt század elején Schamburg-Lippe herceg által alapított, helyi mészkővagyon hasznosítására alapozott üzemtől a mai, európai élvonalba tartozó cementgyárig. A gőzgép, a tömegtermelés után ma az automatizáció és a digitalizáció az, amely teljesen átalakítja a gyártóvállalatok működését az egyes iparágakban, ez alól a cementipar sem kivétel. Az elmúlt évek korszerűsítési folyamatainak köszönhetően a DDC cementgyáraiban (Beremend, Vác) számos (például az anyagfeladás, csomagolás) tevékenység és folyamat, amelyet korábban emberek végeztek, ma már közvetlen emberi beavatkozás nélkül gépek segítségével történik, folyamatosan ellenőrzött környezetben.

Precízebb, zártabb és hatékonyabb így a termelés.

Úton a körforgásos gazdaság megteremtéséig

A folyamatos fejlesztések (mint például a több mint 15 milliárd forint értékű helyi környezetvédelmi beruházás) még inkább környezetbarát cementgyártást tesznek lehetővé napjainkban. Bizonyos lépéseken túl ez nem egyszerű, mert a cement előállítási folyamatára a rómaiak óta egyelőre nincs jobb recept.

Amit tenni lehet a rendkívül komoly légtisztító berendezéseken túl, az egészen leegyszerűsítve három területen (nyersanyagok, adalékanyagok, tüzelőanyagok tekintetében) történő ésszerű és hatékony helyettesítő anyagok használata, a magas minőség és rendkívül szigorú ellenőrzési folyamat mellett. Például a más iparágak által már nem hasznosítható kohósalakot, a háztartási hulladékból visszamaradt, válogatott papírt és műanyagot, fémet egyaránt alkalmazni tudja a cementipar. (lásd: Miből készül a mai modern cement?) Olyan magas hőmérsékletű környezetben, amely minimalizálja ezeknek az anyagoknak a kibocsátásait, sokkal jobb hatékonysággal hasznosulnak így, mint például egy lerakóban évszázadokra „kidobva”.

A DDC anyavállalata, a HeidelbergCement Group az első tudományosan bizonyított emisszió-csökkentő programmal rendelkező cementgyártó, tevékenysége során a beremendi gyár is e globális fenntarthatósági irányelveket követi és a környezet védelmét messzemenőkig figyelembe veszi. Érdekesség, hogy a HeidelbergCement például a világon elsőként létesít teljes körű szén-dioxid-megkötő üzemet norvégiai cementgyárában.

A tudatosság azonban az alapoknál kezdődik

A cementgyártás bányaműveléssel is jár, ezt csakis a szakhatósági engedélyek és a mindenkori törvények betartása mellett lehet végezni. Több évre előre megtervezve a termelési irányt, mennyiségeket és természetesen a már lebányászott területek rekultivációjára, természetes állapotának visszaállítására vonatkozó tervekkel és forrásokkal is rendelkezni kell. A DDC éves szinten több tízmilliós nagyságrendben költ a bányaművelésből kivont területek rekultivációjára, a biológiai sokféleség megőrzésére.

A beremendi térségben eddig összesen 20 hektárnyi területet rekultiváltak.

Generációkon átívelő együttműködés és társadalmi szerepvállalás

Túl a mindennapokon az elmúlt évtizedek során több száz millió forintnyi támogatást biztosítottak a helyi közösségnek. A Vállalat jelenléte számos helyi család megélhetés teszi lehetővé. A DDC már egy évtizede évről évre megújuló új elemekkel gazdagított társadalmi felelősségvállalási programot folytat, amelynek célja a környezet védelmére irányuló nevelés támogatása és az elkötelezettség növelése több generációt is érintve.

A Vállalat 2020-ban ünnepelte a beremendi cementgyártás 110 éves évfordulóját, amelynek alkalmából az elmúlt évszázad emlékeit és történeteit egy kisfilmben összegyűjtötték.

A DDC további, fenntartható működést előirányzó törekvéseiről itt lehet olvasni.

(x)