Városi kalandok – avagy szeretni bolondulásig

Volt már úgy veled, hogy egy nyári zápor után az újra kisütő, sárga napfényben egészen másnak láttad az utcát, ahol élsz? Vagy megesett már az, hogy a főtéren várva valakit, a bámészkodó turistacsoportok tekintetét követve észrevettél egy addig fel nem fedezett részletet az egyik házon? Ha ismerősek ezek az érzések, akkor pontosan tudod, hogy – ahogyan az emberek is – a városok is napról napra képesek más arcukat mutatni, meglepetést okozni, és nem ritkán újra rabul ejteni a szívünket.

Hát még akkor, ha az ember tudatosan keresi azokat a lehetőségeket, amelyek segítségével mélyebben tud kötődni élőhelyéhez – időt és alkalmat ad magának, hogy rácsodálkozzon saját városa rejtett szépségeire, ismeretlen arcára, izgalmas történetére.

Az ImaginePécs tematikus városi sétái éppen ilyen lehetőségek: kétórás ráérős barangolások, melyek elsődleges célja az, hogy a sétán résztvevőknek ismét megdobbanjon a szívük, és újra szerelembe essenek városukkal, mely kifogyhatatlanul ontja magából a csodálatos történeteket.

Mert ki gondolta volna például, hogy a mai Vármegyeháza épületében egykor női fűzőket és alsóneműt is lehetett vásárolni? Vagy észrevette-e bárki, hogy a város egyik legszebb századfordulós üzletportálján a szabadkőművesek szimbólumai hirdetik, hogy az egykori asztalosüzem tulajdonosa minden bizonnyal páholytag volt? S vajon tudja-e az átlagember, hogy a Sipőcz-féle patika egyik legkelendőbb árucikke a „giliszta csokoládé” volt, s hogy az egyik legismertebb vaskereskedő család hogyan ment tönkre?
A hétvégente rendszeresen induló városfelfedező sétákon éppen ilyen történeteket hallhatunk. Szórakoztató, elgondolkodtató, nagyon emberi sztorikat, melyek megismerésével lassan összeáll egy lebilincselően izgalmas városregény, melynek – akarva-akaratlanul – mi is részesei vagyunk, s életünkkel kicsit továbbírjuk azt.

Ezt pedig csak szeretni lehet. Bolondulásig.

További információ, sétaregisztráció: www.imaginepecs.hu (x)

Hirdetés