10 C
Pécs
péntek, június 14, 2024
KezdőlapHírzónaBelföldProfesszorok, orvosok, celebek nevével reklámoztak „csodaszereket” – videó a zsákmányról

Professzorok, orvosok, celebek nevével reklámoztak „csodaszereket” – videó a zsákmányról

A napokban 22 tonna olyan terméket semmisített meg a rendőrség, melyek nem rendelkeztek forgalomba hozatali engedéllyel, sőt fogyasztásuk akár egészségkárosodáshoz is vezethetett volna. Több ügyben folyik már büntetőeljárás fogyasztók megtévesztése és személyes adattal visszaélés miatt – közölte a Police.

Két éve indult nyomozás a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztályán különböző étrendkiegészítők és gyógyhatású készítmények internetes terjedésével kapcsolatban.

A csodaszerként hirdetett termékeket elismert és nagy szaktekintélyű professzorokkal, illetve neves szakemberekkel és orvosokkal reklámozták. Mindezt úgy, hogy az érintett személy hozzájárulását egyrészt nem kérték, másrészt a hirdetésekben valótlanságokat állítottak. A többségében közösségi oldalakon terjedő promóciókban egy idő után már megjelentek ismert emberek, celebek nevei és arcképei is. Olyanoké, akik a forgalmazóval semmilyen szerződéses viszonyban nem álltak, sőt magáról a termékről sem tudtak semmit. Nevüket, fotójukat úgy használták fel, hogy egyáltalán nem kértek rá engedélyt, és nem is egyeztettek velük.

Sokféle termék szerepelt a listán: a fogyást elősegítő étrendkiegészítőktől kezdve az immunerősítő gyógyszereken és a körömgomba elleni készítményeken át a magasvérnyomásra, érrendszeri problémára, valamint cukorbetegségre pozitívan ható tablettákig volt minden. Az internetes ablakokban felugró egyes reklámok pedig általában más-más webfelületre navigálták el a potenciális vevőt. Ezek pedig különböző külföldi forgalmazókhoz voltak köthetők.

Az idő múlásával egyre több ilyen feljelentés érkezett a rendőrségre, és egyre több eljárás indult.

Több ügyben a Nemzeti Védelmi Szolgálat tett feljelentést. Mindegyik büntetőeljárás fogyasztók megtévesztése és személyes adattal visszaélés miatt indult. Van olyan eset, amiben a nyomozók már konkrét céghez is eljutottak, és kutatások során mintegy 150 raklapnyi terméket foglaltak le. A 130 fajta készítményt szakértői vizsgálatnak vetették alá. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) többségüknél azt állapította meg, hogy bár természetes, növényi eredetű komponenseket tartalmaznak, de a forgalmazók által ígért hatások kiváltására alkalmatlanok.

A forgalmazás szálai külföldre vezetnek, így a KR NNI már fel is vette a kapcsolatot a külföldi társhatóságokkal. A nagy mennyiségű bűnjelet pedig a bírósági döntés értelmében elkobozták, majd megsemmisítésükről határoztak. Így került sor múlt héten mintegy 22 tonna termék raktárból történő elszállítására és összezúzására:

Az eset kapcsán a rendőrség néhány dologra felhívja a figyelmet:
  • Az orvosok nem reklámoznak gyógyszereket.
  • Bevizsgálatlan tabletta akár káros is lehet a szervezetre.
  • Ha neten rendelünk gyógyszert, azzal az egészségünket kockáztatjuk.

Érdemes tehát utánajárni, milyen terméket is vásárolunk…

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő