Még mindig az orvosi pálya a legmenőbb

Vége, nincs tovább: lezárult a felsőoktatási jelentkezési határidő, megvannak a pontszámok, csupán a határokra kell várni, egészen július 26-ig. Amíg a fiatalok a körmüket rágják, utánanéztünk az idei adatoknak országos viszonylatban és a Pécsi Tudományegyetemnél is.

Összességében végignézve a számokon, rögtön látszik, hogy a preferált képzések terén nincsen változás.

Az Eduline adatai szerint februárban országosan összesen 105.868 diák adta be jelentkezését a továbbtanulásra. Az átlagosan megjelölt képzések száma 3,3. Egy szakot csak tizenöt százalékuk jelölt meg, kettőt tizenhét, hármat harminckilenc, négyet vagy ennél többet huszonkilenc.

A túlnyomó többség állami ösztöndíjas szakokat jelölt meg – nyolcvanhat százalék –, talán még mindig nagyon tartanak a diákhiteltől azok, akik nem tudják zsebből finanszírozni a képzést.

A nappali képzéseket választották a legtöbben – hatvankilenc százalék –, a levelezőt harmincnyolc százalékuk. Nagyon kevés táv- és esti képzést hirdettek meg, ennek is köszönhető, hogy csupán a jelentkezők két százaléka jelölte ezeket meg.

A pécsi körkép

Lengvárszky Attila, a PTE oktatási igazgatója kérdésünkre elmondta, közel tizenháromezren adták be jelentkezésüket, mintegy huszonháromezer jelentkezési soron. A tizenháromezer jelentkező tizenegy százaléka pedig pécsi.

Lengvárszky szerint az adatok alapján kiderült, az orvosi kar osztatlan képzései a legnépszerűbbek idén is: általános orvos, fogorvos, gyógyszerész; de sokan választották a jogász szakot, illetve grafikusművésznek is jócskán jelentkeztek.

Az orvosi képzések még mindig a legnépszerűbbek

– Az alapképzéseken sem változott a trend az előző évekhez képest: az egészségügyben az ápolás és betegellátás, a bölcsészkaron a pszichológia és az anglisztika vezet. A gazdaságtudományi területen a gazdálkodás és menedzsment, a pénzügy és számvitel, a kereskedelem és marketing, a turizmus, vendéglátás a kedvelt. A természettudományi karon a sport- és rekreációszervezés, a biológia, a programtervező informatikus, a műszaki karon a mérnökinformatikus, a gépészmérnök, az építőmérnök és a villamosmérnök a kelendő – mondta.

– Emellett ki kell emelni azt is, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a tanárképzések, a tanítóképzés és az óvodapedagógus képzések iránt – tette hozzá Lengvárszky.

Újra jön a Pont Ott Parti

Július 26-án megtelik a Széchenyi tér fiatalokkal a hagyományossá vált ponthatárváró bulin, a Pont Ott Partin. Az egyes szakok felvételi ponthatárait kihirdető rendezvényen rengetegen vettek részt az elmúlt években is.

Pécsen hat órakor kezdődik a buli interaktív játékokkal, zenével, azután nyolc órakor Páva Zsolt polgármester, Bódis József rektor és Takács Gyula EHÖK-elnök is köszönti a jelenlévőket. Majd jön az est fénypontja: a ponthatárok kihirdetése minden egyes kar összes szakán.

A Pont Ott Parti tömegeket vonz a főtérre

Miután megsirattuk az eredményeket – örömünkben remélhetőleg –, a Soulwave ad egy koncertet tíz órai kezdettel.

Tizenegytől hajnali ötig pedig afterparty a Club Fashionben (a Tudásközpont mellett). Egyébként a programok esőhelyszíneként is ez a szórakozóhely van megadva.

hirdetés

Hirdetés