Pulai András: Magyarország érdekelt egy erős EU-ban, a Fidesznek az EPP-ben lenne a helye

Hirdetés

Az MCC Feszt színpadán Pulai András, a Publicus Intézet vezetője Szánthó Miklóssal, az Alapjogokért Központ főigazgatójával és Schiffer András ügyvéddel olyan kérdésekről beszélgetett, hogy miért leszállóágban lévő birodalom Oroszország és Kína, miért hezitál és késik folyamatosan a Nyugat Ukrajna haditámogatásával, valamint arra is kitért, miért érdekelt Magyarország egy erős EU-ban, és hogyan maradunk le erről.

– Magyarországnak aktívan kellene részt vennie egy erős unióban, ehhez képest a Fidesz kisodródott a széljobbra, az EPP-ből kivált – mondta a Publicus Intézet vezetője a beszélgetésen. „Ezzel a választókorú lakosság 80 százaléka nem ért egyet, de még az ellenzéki szavazók is úgy gondolják, hogy a Fidesznek az EPP-ben lenne a helye, mert itt többet ér a politikai érdekérvényesítő képessége, mint a politikai senkiföldjén, ahol jelen pillanatban van.”

Pulai András szerint az út megmutatására a legjobb választ Lőrinc és Andrea adja, akik körbehajózzák az európai partokat, nem a Kaszpi-tengeren vannak, és nem a Bajkál-tóban fogják az amúrt, nem is Szibériában vadásznak medvére. „A NER prominensei próbálnak utat mutatni a politikai vezetésnek, de a politikai hatalom két leáldozóban lévő nagyhatalomhoz köti az ország politikai jövőjét, ami nagyon nagy kockázatot és nagyon nagy veszélyt jelent” – utalt Kínára és Oroszországra a szakértő, amikor arról fejtette ki a véleményét, hogy Magyarország elszigetelődött az Európai Unión belül.

A magyar kormány csak erősítette az orosz energiafüggőséget, a magyar gazdaság és a magyar ipar a legkitettebb az orosz energiaiparnak – mutatott rá Pulai András. Mint mondta, Magyarország minden idők legrosszabb gázszerződését kötötte, a csúcson vásárolt gázt, amit azóta is nyög a nemzetgazdaság, mi fizetjük vissza inflációban és adóemelésben.

Annak, hogy a hadisegélyek fél-egy év késéssel érkeznek meg Ukrajnába, az az oka, hogy atomhatalom van a másik oldalon és azzal számolni kell, mondta Pulai András, aki emlékeztetett, 1990-’91-ben sem a Nyugat, sem Amerika nem volt arra felkészülve, hogy a Szovjetunió felbomlik és most sincs arra szcenárió, mi lesz, ha tovább bomlik.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy Kína energia- és élelmiszerimportra szorul, ez a Malaka-szoroson keresztül érkezik, és ha konfliktus alakul ki Tajvannal, akkor Amerika egy hadihajóval lezárja a szorost és fél éven belül éhezés van az országban. Hozzátette, szerinte sosem volt igaz, hogy Kína technológiai fejlettségben utolérte volna Amerikát.

A teljes beszélgetés itt megtekinthető:

Forrás: Hírklikk.hu

Hirdetés