6 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapKékhírekRabolt, lopott, öt évet kapott – párja hárommal megúszta

Rabolt, lopott, öt évet kapott – párja hárommal megúszta

2020. március 10-én másodfokon, jogerősen a Pécsi Törvényszék Sz. M. elsőrendű vádlottat rablás, lopás és közokirattal való visszaélés bűntette miatt 5 év börtönre és 5 év közügyektől való eltiltásra ítélte. A másodrendű vádlott bűntettesként 3 év 6 hónapot kapott halmazati büntetésül. Ezzel a döntéssel helyben hagyta az elsőfokon eljáró Pécsi Járásbíróság 2019 júliusi ítéletét. Ezenfelül a vádlottaknak 3-3 ezer forint értékű vagyonelkobzás jár, illetve kártérítésként a sértettnek 60 ezer forint visszatérítés.

A tényállás szerint az elsőrendű vádlott nő és a másodrendű vádlott férfi élettársak. 2019. február 23-án éjjel egy pécsi utcában sétáltak, ahol meglátták maguk előtt a gyalogosan haladó sértett nőt, aki táskáját a vállán átvetve hordta. Az elsőrendű vádlott nő nem habozott, saját táskáját a másodrendű férfinek átadta, és gyors léptekkel a sértett felé indult, intve a társának, hogy kövesse. Amikor az elsőrendű vádlott a sértetthez ért, hátulról megrúgta őt, majd megragadta és a földre rántotta. A táskáját letépte úgy, hogy a táska pántja még el is szakadt. A sértettnek szerencsére testi sérülése nem keletkezett.

A másodrendű vádlott férfi a földön fekvő nő mellé lépett, miközben az elsőrendű vádlott magához vette a sértett táskáját, amelyben benne volt a sértett személyi igazolványa és lakcímkártyája. A vádlottak mindketten futni kezdtek. Útközben átvizsgálták a táska tartalmát, abból hatezer forintot kivettek, aztán a táskát a másodrendű vádlott bedobta egy ház udvarába. A vádlottak a pénzből cigarettát és italt vásároltak a vasútállomáson.

A összesen sértettnek 11 ezer forint kára keletkezett, a táska lefoglalásával ebből ötezer forint megtérült.

A vádlottak korábban, 2019. március 11-én hajnalban bementek egy pécsi kórházi osztály egyik helyiségébe, és onnan egy kézitáskát hoztak el a benne lévő pénztárcával: ebben 60 ezer forint volt. A táskában még különböző köz- és magánokiratok, sokezer forint értékű parfüm, olvasószemüveg és esernyő is volt.

A sértettnek okozott 133 ezer forint kárból az eljárás során lefoglalással 73 ezer térült meg.

Az ítélet jogerős.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő