Több mint 17 milliárdot kaptak a baranyai gazdák

Fontos szakasza zárult le a magyar agráriparnak: a minap zárultak a 2016. évi támogatások kifizetései. Ezek eredményeit és adatait összegezte dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott, a Baranya Megyei Kormányhivatal vezetője hétfői sajtótájékoztatóján.

hirdetés
Uránia Mozi

A dél-dunántúli régió, Baranya gazdasági életében is meghatározó az, hogy a több ezer termelőt érintő agrártámogatásokat kiosztották. Országosan az agrárszektorban mintegy négyszáztizenegy milliárd forintot szántak erre a célra, a teljes igényelt keret kilencvenkilenc százalékát ki is fizették, elenyésző azoknak a száma, ahol még ellenőrzik a kérelmeket – ezeknél például hagyatéki, bírósági eljárások, birtokviták nehezíthetik a kifizetést.

Sokatmondóak a megye adatai: összesen 4627-en fordultak támogatásért, összesen 17,5 milliárd forintot osztottak ki.

Horváth Zoltán szerint a szójatermelők mind jól jártak

Számos alkalommal pluszjuttatásban részesítettek egyes termelőket, amiket bizonyos termékek, termények termesztése, előállítása miatt ítéltek oda. Például Baranya megye országosan „szójanagyhatalom”, az itt termelt mennyiség szinte duplája a sorrendben utána következő megyében termelt mennyiségnek. Éppen ezért, ösztökélve a szójatermesztőket, az alaptámogatáson felül pluszjuttatásban részesülhettek az ezzel foglalkozó gazdák. 645 ilyen kérelmező volt a 2016-os évben, közöttük 973 milliót osztottak ki.