Hirdetés

A Biokom NKft. tájékoztatja a lakosságot, hogy az országos szúnyoggyérítési program keretében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság földi-kémiai szúnyoggyérítést fog végeztetni Pécsen.

A munkálatokat a tervek szerint június 25-én (kedden) napnyugta utáni időszakban végzik. Amennyiben az időjárás nem megfelelő, június 26-án és 27-én pótolhatják a gyérítést.

A kezelés az alábbi településrészeket fogja érinteni:

Postavölgy, Nagyárpád, Jankovich-telep, Edison u., Basamalom, Gyárváros, Köztemető környéke, Szellemváros, Tüskésréti Szabadidőpark környéke, Málom, Kertváros Verseny u.- Maléter Pál közötti területe, Zsebedomb, Patacs, Magyarürögi út, Mecsekszentkút, Erdész út, Kovácstelep, Újhegy, Pécsszabolcs, Komlói út, Május 1. utca, Csárda utca, Pécsbányatelep, Lámpás-patak környéke, Wass Albert u., Dugonics u., Zsolnay Vilmos út, Engel János út.

Alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer, vagy Deltasect Plus 20 ULV szúnyogirtó koncentrátum. A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik. A permetezés melegködös eljárással fog történni, ami zajjal és rövid ideig megmaradó sűrű füsttel jár.

A lakosság részére a következő intézkedéseket javasolják:

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák.

A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

Hirdetés