Hirdetés

Nincs sok ideje a szülőknek, hogy eldöntsék, melyik intézménybe járjon óvodáskorba lépő gyermekük. A választás nehéz, hiszen mindegyikben oviban kiváló szakemberek, szép környezet és rengeteg érdekes program várja az apróságokat. Ugyanakkor minden intézmény profilja kicsit más, így cikksorozatunkban egyesével mutatjuk be a pécsi önkormányzati óvodákat. Most az Apáczai Óvoda mutatkozik be.

Az Apáczai Óvoda Kertvárosban az Aprók Háza, Cifra Palota, Csiribiri épületében fogadja az óvodáskorú gyermekeket. A sok év alatt kialakult saját gyakorlat, hagyományok, programok, speciális tartalmak sokszínűvé teszik az óvoda kínálatát.

A nevelőmunkát sokoldalúan képzett, elhivatott felnőttek végzik. A családok visszatérően választják az intézményt, szívesen hozzák vissza az egykori óvodások, immár szülőként, a gyermekeiket.

A családokkal való aktív, eredményes együttműködés kialakítását kiemelt feladatuknak tekintik. Nyitottságra törekednek.

Az Aprók Háza épület nevelőközössége elkötelezett a gyermekek sokoldalú személyiségfejlesztése mellett, amelyben a mozgásnak, a test edzésének kiemelt fontosságot tulajdonítanak. Gazdag sport és tornaeszköz készletük van, tornaszobával, ovi- foci pályával. A mozgáskotta eszközkészlete a tervezett mozgás foglalkozások mindenkori eleme. Rendelkeznek valamennyi motoros fejlesztéshez nélkülözhetetlen korszerű, széles eszközkészlettel.

Sport- és egészség programjuk lényeges eleme a Mecsek kirándulóhelyein, tanösvényein havi rendszerességgel, hétvégéken megvalósuló apróka-túra, amellyel bevonják óvodásaik mellett a szülőket, ismerősöket, és a lakókörnyezetükből jelentkezőket természeti kincseink játékos megismerésébe. Eszközzel, feladatokkal gazdagított élménypályát alakítanak ki, amely elsősorban az óvodás, kisiskolás gyermekek számára kihívást, a családok számára pedig minőségi, együtt töltött szabadidőt jelent. A három éve működő program rendkívül kedvelt, népszerűsége folyamatosan növekszik, alkalmakként nagy létszámban mozgatja meg a túrázni kedvelő családokat.

Az Aprók házában sok kirándulás és mozgás vár a gyermekekre

Az Apáczai Óvoda Cifra Palota épületének sajátossága a barátságos, családias légkör. A nevelőmunkában kiemelt szerepet kap az egyéni bánásmód, a mese, a zene, a sport és a tehetséggondozás. Környezeti adottságaiknak köszönhetően lehetőség nyílik továbbá a környezettudatos, természetszerető ember személyiségének alakításához. Hétköznapjaik része a szelektív hulladékgyűjtés és a komposztálás.  

 A néphagyományőrzés egyik fontos eleme minden évben a szülőkkel közösen tartott Márton napi mulatság. A gyerekek megismerhetik Márton püspök legendáját, népi játékokat sajátíthatnak el, mint például a kukoricamorzsolás, libatömés, énekek és táncok. Az ovisok a szülőkkel együtt munkadélutánon készíthetik el lámpásaikat, átélhetik a közös ünnepet, élményekkel gazdagodhatnak. A mulatság része a zsíroskenyér-, hagyma-, kukorica- és teafogyasztás, a közös tánc az Apró lábak tánccsoporttal és a lámpás felvonulás.

A Márton napi mulatságon rengeteg élménnyel gazdagodhatnak a legkisebbek

A Csiribiri épület büszke arra, hogy a gyermekek nyugodt, befogadó légkörrel és differenciált képességfejlesztéssel találkozhatnak. Céljuk mindig az, hogy óvodásaik magabiztosan, kiegyensúlyozottan, boldogan kezdjék meg leendő iskolás éveiket, amelyhez magasszintű szakmai segítséget biztosítanak.

A szülőkkel kialakított viszony nagymértékben hozzájárul a sikeres együttműködéshez. Az óvodában család- és gyermekközpontú szabályrendszer működik, ahol a Montessori szellemiséget követve iskolás korra a gyerekek önállósága kiteljesedik. Mindig csak annyi segítséget kapnak, amennyi szükséges, így nagyon sok mindenre maguk jönnek rá.

Gyermekeik érdekében igyekeznek a szülőkkel bizalmon alapuló, jó kapcsolatot kialakítani. Évente több alkalmat tesznek nyitottá a szülők számára ünnepekhez, jeles napokhoz kapcsolódóan, mint például a Márton nap, a karácsonyváró, a farsang vagy a hagyományteremtő kerti parti.

A gyerekek érezhetik, hogy nyitottak feléjük, az óvodai légkör megértő, önfeledten lehetnek önmaguk, megnyílhatnak. Ennek köszönhetően mind ők, mind a szülők, izgalommal várják a közös rendezvényeket, hiszen ezek azok az alkalmak, ahol a szülők és a pedagógusok, nevelők közti kapcsolat igazán elmélyülhet.

Kerti partit is tartanak a Csiribiri épület óvodásainak

Legfőbb szempontjaik egyike a családias légkör kialakítása. Az őszi évnyitó, illetve a nyárköszöntő kerti partikon rendszeresen változatos tevékenységekkel várják a családokat, kicsiket és nagyokat egyaránt. A gyermekek kedvükre választhatnak változatos programfelhozatalukból, mint az ugrálóvár, a lufihajtogatás vagy a csillámtetkó, de részt vehetnek tradicionális, népi gyermekjátékokban is családjukkal, társaikkal együtt. A jó hangulatot zene biztosítja, és gondoskodnak arról, hogy a nagy mulatság közepette senki ne maradjon éhesen-szomjasan.

Hirdetés