Sosem találod ki, hogy mit építettek a Pécsi-tóra!

Hirdetés

Stégkápolnát húztak fel Orfűn, a Pécsi-tónál. Az országosan is egyedülálló szakrális tér építését pécsi egyetemisták kezdeményezték, akik a hely adottságait kihasználva, a tóba nyúlóan álmodták meg az építményt. 

Orfűnek sok rajongója van országszerte, elég csak a könnyűzenei fesztiválra gondolni, most azonban stégkápolnájával kerülhet a figyelem középpontjába. A három méter hosszú, két méter széles, tóba benyúló építményt Kósa Balázs találta ki, majd az építmény tervezéséhez az ország több pontjáról érkeztek építészhallgatók. A település vezetése pedig rögtön felkarolta a fiatalok kezdeményezését.

Kósa Balázs szerint ez egy olyan szakrális tér lett, ahová bárki elvonulhat kicsit
Ilyen stégkápolna nincs még az országban, de már érdeklődnek iránta

– Szerettünk volna olyat, ami talán még tényleg nincs az országban. Ez egy olyan eskető, keresztelő, szakrális tér, ahol a víz közelsége is érezhető – mondta Kósa Balázs, aki Orfű adottságait szem előtt tartva tervezte az épületet.

A stégkápolna az Orfűi Aquapark mellett található

Jelenleg Orfűn stégstop van. Ez azt jelenti, hogy csak akkor lehet a Pécsi-tóra építkezni, ha elbontanak egyet. Ezt a stéget és a fiatalok ötletét az orfűi önkormányzat is támogatta, és fel is ajánlotta az egyetemistáknak a helyet. Ők pedig új acélszerkezetre, fából álmodták meg a stégkápolnát.

Nest, azaz Fészek

A fiatalok szakrális tartalmat álmodtak a stégre

Az építmény egyébként a Nest, azaz fészek nevet kapta, de sokan az alakja és szakrális tartalma miatt stégkápolnaként emlegetik.

– Egy olyan teret hoztunk létre, amit felekezettől függetlenül bárki használhat. De olyanokra is gondoltunk, akik nem tartoznak felekezethez, mégis el szeretnének kicsit csendesedni. Ez a szakralitás egyéni megnyilvánulásaira van kitalálva – mondta Kovács Péter, a PTE Műszaki és Informatikai Kar doktorandusz hallgatója.

A stégkápolna tervezésében fővárosi, győri, debreceni és soproni tervezőművész hallgatók is részt vettek. Kivitelezését, ami 3 millió forintba került, teljes egészében a Pécsi Tudományegyetem támogatta.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét