6 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapSportA betegséget is legyőzve sportol

A betegséget is legyőzve sportol

A rendszeres sportolás egészségjavító hatását ékesen bizonyítja a pécsi Fleinig László esete, aki idén márciusban töltötte be a nyolcvankettedik életévét, és még mindig aktív résztvevője a triatlon versenyeknek.

Fiatal korában versenyszerűen tornászott, majd azt abbahagyva szinte semmilyen sporttevékenységet nem folytatott hosszú éveken keresztül. Utol is érte minden, a középkorúakra jellemző betegség. Bármilyen hihetetlenül is hangzik, az egyik álmatlan éjszakáján hajnali kettőkor felkelt az ágyból, felöltözött, és elment kocogni. Így kezdődött az igazi sportsikerek korszaka.
A 70-es években jött divatba a szabadidősport kedvelői számára rendezett Olimpiai Ötpróba versenysorozat, ahol az indulóknak 22 km futást, 30 km túrát, 50 km kerékpározást és a Balaton-átúszást is teljesíteniük kellett, az ötödik versenyszám abban az időben az evezés volt. Ez utóbbit Fleinig László kihagyta, a többi feladatot teljesítette. Innen merítette a bátorságot, hogy kipróbálja magát a triatlon versenyeken is, melynek akkori egyik legnépszerűbb helyszíne a Pécshez közeli Orfű volt.

Saját maga legnagyobb meglepetésére korosztályának képviselői közül elsőként futott át a célon, és ettől kezdve nem volt megállás. Közel négyszáz triatlon versenyen indult, és gyűjtötte a bajnoki címeket, állt a dobogó minden fokán, sőt, kipróbálta magát a nemzetközi mezőnyben is.

Az igazi próbatétel azonban még hátra volt. Egy versenyre készülve 77 évesen rosszul lett, agyi infarktust kapott. A kórház után rövid lábadozás következett, majd először csak séta, aztán kocogás, s egy kis úszás. Fokozatosan emelte a távot és a tempót. A komolyabb problémát a kerékpározás jelentette. Két év kihagyás után ült újra bringára, és egyből el is esett, nagyon meggyengült az egyensúlyérzéke. A triatlonistákat azonban kemény fából faragták. Ma már újra tekeri a pedált.

Tavaly ismét elindult a Fadd-Domboriban rendezett versenyen, s ugyancsak remekül helytállt. Az idei évre komoly célt tűzött maga elé: a Magyarországon rendezendő triatlon világbajnokságon szeretne részt venni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő