6 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapAbszolút NőArizonában ugrott világrekordot a pécsi ejtőernyős lány

Arizonában ugrott világrekordot a pécsi ejtőernyős lány

Világcsúcsot állított fel 217 ejtőernyős, köztük a pécsi Kéri Hanga Arizonában. Majdnem 6000 méter magasságból, oxigénnel ugrottak és végül sikerült három különböző alakzatot alkotniuk – ez most a legfrissebb világrekord.


Eredetileg tizennyolc ugrásból szerették volna létrehozni, végül azonban huszadikra sikerült felállítani azt a világcsúcsot, amiben a világ legjobb ejtőernyősei vettek részt. Összesen 217-en.

Így nézett ki a magasban a 217 ejtőernyős plusz a két magyar, Hanga és József

10 repülőgépből egyszerre ugranak ki

– Tíz repülőgéppel vittek fel minket a magasba. Rengeteg országból érkeztek ugrók, többek közt oroszok, franciák, britek, németek és Kiss Józseffel mi ketten, magyarok – mesélte Kéri Hanga.

Az Arizonai rekordállításnak az volt a célja, hogy több mint 200 ejtőernyős a levegőben egy ugrás alatt három különböző alakzatba kapaszkodjon össze – ezt hárompontos formaugrásnak nevezik.

Hanga ha nem ugrik, akkor gyógytornászként dolgozik

– Mindenki egyszerre ugrik ki 5500-6000 méter magasságban a repülőgépekből. Miután elhagyjuk a gépeket, összekapaszkodunk egy előre megtervezett alakzatba, ami az első pont. Aztán az alakzatot alkotók negyede elengedi egymást, és egy másik fogással áll össze – ez a második pont. Ezután újra engedés történik és felépítjük a harmadik alakzatot – magyarázta Hanga.

A földön is rengeteget gyakorolnak

A legveszélyesebb az elválás és a földet érés

Persze az ejtőernyősök ilyen magasságban a felszállás alatt a repülőgépben már oxigént kapnak, és arra is figyelniük kell, hogy egyszerre, azaz egy sebességgel zuhanjanak az összekapaszkodás után a levegőben.

– Az alakzatba bekerülni és befogni egy dolog, de a távolodás és a földet érés a legfontosabb a biztonság szempontjából. Szigorú szabályokat kell betartanunk, például leszálláskor csak balos fordulókat lehet tenni, nem lehet forgolódni – mondja Hanga, akit már több ilyen világcsúcs kísérletre is meghívtak. A legutóbbi Hollandiában volt, ahol egyedüli magyarként képviselte a hazai ejtőernyősöket.

A világ legjobb ejtőernyősei ezeket az alakzatokat sokáig a földön gyakorolják, és még a levegőben is vannak úgynevezett próbaugrások. Arizonában például a húsz ugrás közül hat próba volt. A világrekordot végül az utolsó, vagyis a huszadik ugrásnál sikerült felállítani.

[su_note note_color=”#2bb689″]Hanga 26 éves gyógytornász. Életében először 6 éve ugrott, édesapjával. Akkor tandemugrást hajtottak végre, aminek a lényege, hogy egy speciális, nagyobb teherbírású ernyővel ketten ugranak ki a gépből és elég, ha az egyik embernek van képesítése. Hangának ekkor tetszett meg a mélység, rá két évre már egyedül vehette magára az ejtőernyőt.  [/su_note]

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő