Az igazi kihívás az Európa-bajnokság

Az év egyik kiemelt fontosságú eseménye volt az idei országos bajnokság a pécsi úszók számára. Az egri uszodában a minap rendezett megmérettetésen a város legjobbjai is medencébe ugrottak, nem kis eredményeket produkálva a vízben.

Három mecsekaljai úszóklub kiválóságai is rajtkőre álltak a négynapos kvalifikációs verseny során, és most is bebizonyosodott: Pécsett eredményes szakmai munkát folytatnak az edzők, és egyre-másra jelentkeznek az ifjú tehetségek is. A város olimpikonjai ezúttal is kitettek magukért, mert Jakabos Zsuzsanna és Bodor Richárd nevéhez három aranyérem fűződik.

Jakabos, az ANK kiválósága az éremhalmozók közé tartozott, hiszen 200 pillangón és 200 mellen aranyérmes; 100 pillangón második; 200 és 400 gyorson harmadik lett. Edzője, Petrov Anatolij elégedett volt teljesítményével, bár csúcsformáját az augusztus elején sorra kerülő budapesti Európa-bajnokságra kell csak elérnie.

A négyszeres Eb-bronzérmes pécsi Bodor Richárd ezen a hétvégén is bebizonyította, számolni kell vele a legjobbak között. Kedvenc számában, 100 mellen csak az utolsó tempóknál dőlt el, hogy a címvédő Gyurta Dániel vagy az ő nyakába akasztják az aranyérmet. Az 50 méteres sprintszámban nem volt igazi ellenfele, és 200-on is felállhatott a dobogó harmadik fokára. Sántics Béla edző szerint Ricsi még nincs a topon, s a háromhetes edzőtábor után sokkal többre lehet képes.

A 100 méteres férfi mellúszásban a Pécsi Sárkányhajó Úszó és Paraúszó Egyesület versenyzőjének, Financsek Gábornak a nevezését adminisztrációs okok miatt nem fogadta el a szövetség. Kiss László szövetségi kapitány javaslatára azonban esélyt kapott a bizonyításra, és élt is a lehetőséggel. A bajnoki döntő előtt az üres medencében egyedül startolt, és a finálé minden résztvevőjénél jobb idővel csapott a célba. Teljesítményével kiérdemelte az Eb-n való indulás jogát.

Edzője, Végső Balázs szerint Gábor rászolgált a bizalomra, mert rengeteg energiát és munkát fektetett a felkészülésbe.
Az igazi meglepetést a PVSE ifjú tehetsége, Biczó Bence szolgáltatta, aki a 200 méteres pillangóúszás előfutamaiban jobb időt repesztett, mint az abszolút esélyesnek tartott Cseh László. Tehetségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a fináléban is csak századmásodpercek döntöttek a sokszoros bajnok javára. Ráadásul Bence július közepén Helsinkiben az ifjúsági kontinensbajnokságon áll rajthoz, majd augusztus 9-től Szingapúrban ifjúsági olimpián képviseli a magyar színeket. Sántics Béla szerint tanítványa ezeken a viadalokon is a legjobbak között végez.

Még egy pécsi kap esélyt a hazai rendezésű Európa-bajnokságon, mert a PVSE szintén ifjúsági korú lánya, Lengyel Anna is teljesítette az előírt eredményt. Igaz, az OB-n most nem sikerült dobogós helyezést elérnie, de saját korosztálya országos bajnokságán 200 pillangón megúszta a szintidőt. Számára a mostani verseny inkább a felnőttek közti rutinszerzést szolgálja.

A pécsi versenyzők most mindannyian a magyar válogatott közös edzőtáborában, Kiss László szövetségi kapitány irányításával készülnek az idei év legkomolyabb megmérettetésére.

Frissítve (hétfő, 14:38)

Biczó Bence a Helsinkiben rendezett ifi Európa-bajnokságon 200 pillangón, még pénteken aranyérmet szerzett. Vasárnap pedig ugyanezen számban 100-on  döntőzött a PVSE úszója, aki megmérettetésben a harmadik helyet szerezte meg.

Hirdetés