Hirdetés

A közelmúltban rendezték meg a IV. Magyar Snooker Gálát. Az, hogy már a negyedik alkalomnál jár a rendezvény, jól mutatja, hogy bizony van rá igény, még ha elég szűk is egyelőre az a réteg, akit felcsigáz az esemény. Holott érdemes megismerni a sznúkert, egy rendkívül izgalmas sportról van szó.

A snooker, vagy ahogyan mi használjuk, sznúker hagyományosan brit sport, a 19. század második felében forrt ki és terjedt el széles körben. A profi játékosok túlnyomó részét még ma is főként angolok, skótok, írek, walesiek adják, bár már itt is egyre nagyobb számban jelennek meg kínaiak. A kontinentális Európa egyelőre nem jeleskedik ebben a sportban, üdítő kivétel a mindössze 23 éves, már tornagyőztes belga Luca Brecel, aki nemrég tiszteletét is tette Budapesten.

Magyarországon még gyerekcipőben jár a sport űzése. Szerte az országban alig pár helyen találkozhatunk a méretes sznúkerasztallal, a fővároson kívül alig vannak klubok, ahol alkalmunk lehet kipróbálni, milyen is lökni az apró golyókat.

Az angol Ronnie O’Sullivant sokan minden idők legjobbjának tartják

Azért él a sport és zajlanak a versenyek. A Magyar Billiárd Szövetség Snooker Szakága fáradhatatlanul teszi a dolgát, sajnos nemzetközi mércével mérhető játékos még nem „született”, de több fiatal tehetség ígéretes jövő elé nézhet. Sajnos ezt a sportot űzni, versenyekre nevezni igencsak költséges dolog, a szövetség is kis költségvetéssel dolgozik, sokan saját kontóra próbálkoznak. Ráadásul óriási áldozatokat kíván, a pénzen kívül minden szabadidőt, tanulmányt félre kell tenni.

Révész Bulcsú, a magyar sznúker egyik legnagyobb fiatal tehetsége

Ezzel ellentétben a sportág szeretete azonban egyre nagyobb méreteket ölt, köszönhetően elsősorban a tévés közvetítéseknek. A növekvő lelkesedés ösztönözte a szervezőket, hogy álmodjanak egy nagyot és hozzanak el két világsztárt Magyarországra, hogy a legjelesebb magyar játékosokkal együtt tartsanak könnyed, hangulatos, szórakoztató bemutatót. Összehozták 2017 márciusában az első magyar gálát, ahol közel 2500-an tették tiszteletüket, megtelt a Gerevich Aladár sportcsarnok. 2017 októberében és 2018 májusában ismét két-két profi játékos érkezett a fővárosba, akiket a sportcsatornákról már megismerhettek a magyarok. 2019. január 26-án pedig már a hazai játékosokat mellőzve, négy világsztár adott egy bemutatót komoly és kevésbé komoly mérkőzéseken egymás ellen. Zsúfolásig telt a csarnok negyedik alkalommal is.

Negyedszerre is telt ház volt a gálán

Sokszor éri az a kritika a sznúkert, hogy unalmas. A televízió képernyőjén csak a zöld posztós asztalt nézhetjük teljes csendben, sorban lökik be a golyókat mindenfajta érzelmek megnyilvánulása nélkül. Azonban ez egy roppant izgalmas sport, pattanásig feszült idegek játszmája, ahol a technikai tudás, kézügyesség mellett ugyanakkora szerepet kap a stratégiai érzék és a pszichológiai hadviselés is. Vannak olyan sportolók, akik zsenialitásuk mellett azért nem tudnak nagy tornákat nyerni, mert a végén nem bírják a feszültséget, nyomást.
Az elegancia is ugyanolyan varázsa a sportnak. Tiszta szőnyeg, tiszta posztó, kesztyűs bírók, makulátlanul csillogó golyók, lakkcipők és az igényes öltözet. A sznúker – bár kissé furcsa lenne ott tudni – évek óta rajta van az olimpiai felvételre váró sportágak listáján.

Ing, mellény, csokornyakkendő – talán a legelegánsabb sport

Elsőre úgy tűnhet, nem bonyolultak a sport szabályai. A pontozási rendszer, a golyók sorrendje hamar megérthető, így pedig garantáltan mindenkit magával ránthat a képernyő elé a sznúker. A gála kiváló kezdeményezés a sportág népszerűsítésére, a telt házas eseményekből pedig arra is következtethetünk, talán valami elindult, talán lehet komoly jövője a sznúkernek hazánkban.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét