Európa legjobbjai között a pécsi modellező

Amire a magyar modellvitorlás-sport történetében még nem volt példa, egy 17 éves fiatalember, a Pécsi Ércbányász Modellező Klub versenyzője vezeti a rádióirányítású vitorlás hajómodellek Európa-kupa sorozatának idei ranglistáját.

A hét futamból álló idei megmérettetés első helyszíne Olaszország volt, ahol a felnőttek közti nemzetközi versenyen most bemutatkozó ifjabb Csóka László nagy meglepetésre rögtön a mezőny első felében a 4. helyen végzett. A következő állomás helyszínén, Ausztriában az igen erős, 50 főt felvonultató mezőnyben műszaki hibával küszködve is 9. lett az F 5 – E kategóriában.

A sorozat lengyelországi állomását a nagy távolság miatt kihagyta, a csehországi Kolinban azonban ismét rajthoz állt hajójával. A gyenge szélben rendezett, technikás kormányzást követelő versenyen jó taktikát választva, nagy előnnyel, elsőként haladt át a célvonalon. Eredménye azért is fontos, mert az EK futamok történetében magyar versenyző még nem nyert fordulót. Teljesítményével az összesített értékelésben az ötödik helyről a másodikra lépett előre.

Kiváló formában, magabiztosan tette vízre hajóját a hazai rendezésű Fertő-tavi versenyen, ahol újra maga mögé utasította riválisait, így átvette a vezetést az összesített pontversenyben. A fiatal pécsi tehetség előtt még két próba áll, a svájci és a szlovákiai megmérettetés, de mivel csak az öt legjobb eredmény számít az összetett végeredménybe, ezért a svájci helyszínt kihagyja, és legközelebb szeptemberben, az év utolsó nemzetközi eseményén akarja megvédeni listavezető pozícióját, és megnyerni az Európa-kupát.

Ifj. Csóka László kitűnő formájára jellemző, hogy saját kategóriájában idehaza sem talál legyőzőre a honi mezőnyben immár ötödik éve szereplő fiatalember. Tavaly, 16 évesen, a korosztályos világbajnokság versenyein már megmutatta oroszlánkörmeit. A távirányítású vitorlás hajók két hajóosztályában is bronzérmet szerzett.

Hirdetés