Győzelmet aratott ismét a férfi gyorskorcsolyaváltó

Az olimpiai és Európa-bajnok férfi váltó – a pécsi Burján Csabával – és 500 méteren Liu Shaolin Sándor is győzött vasárnap a rövidpályás gyorskorcsolyázók világkupa-sorozatának második, montreali állomásán.

Az 5000 méteres férfi váltók döntőjében a vk-címvédő és világcsúcstartó magyar négyes Liu Shaolin, Liu Shaoang, Burján Csaba és Krueger Cole összeállításban korcsolyázott, és tíz körrel a vége előtt reménytelen helyzetben volt, kissé leszakadt a másik három kvartettről.

A kínaiak botlása miatt a magyarok feljöttek a harmadik helyre, ráadásul ledolgozták lemaradásukat, az utolsó váltás pedig annyira jól sikerült a Liu fivérek között, hogy Liu Shaolin élre állt. Az utolsó kanyar kijáratánál a dél-koreaiak befejező embere kívül próbálta legyorsulni a magyar klasszist, de közöttük még célfotó sem tudott dönteni, így holtversenyben győzött a magyar és a dél-koreai kvartett, ami rendkívül ritka ebben a sportágban, tekintve, hogy ezredeket is mérnek.

A váltóval olimpiai bajnok magyar sportoló Liu Shaolin 500 méteren a legrosszabb külső pályáról rajtolhatott, mégis sikerült feljönnie a második, finálét érő helyre, ami bravúrnak számít a sprinttávon. A hatfős döntőben a rajtnál megtartotta második pozícióját, majd egy körrel a vége előtt megelőzte a dél-koreai Hvang Tae Hont, így a 23 éves magyar első lett, egyúttal átvette a vezetést a táv vk-pontversenyében. A szintén ötkarikás aranyérmes másik két magyar közül Liu Shaoang 18., míg a selejtezőben kiesett Burján Csaba 38. lett.

A 3000 méteres női váltóversenyt a Salt Lake Cityben is győztes kínaiak nyerték, a negyeddöntőben kiesett magyar négyes 11. lett.

A vk-sorozat november 29. és december 1. között a japán Nagojában folytatódik.

Hirdetés