5 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapSportIdén is megrendezik a Rókaűző Váltóversenyt!

Idén is megrendezik a Rókaűző Váltóversenyt!

Idén, október 17-én, szombaton Pécsen, a PTE Rektori Hivatal előtt 9 órakor rajtol el a 26. Rókaűzők Váltóverseny az egyetem szervezésében. A váltók első futói ekkor indulnak, Kaposváron pedig, a Kossuth téren 16 órakor rajtolnak az utolsó futók. A verseny eredményhirdetésére 16:30 órakor kerül sor a célban.

Pécs és Kaposvár között, 85 km-es útvonalon, a Mecseken és a Zselicen át, 33 csapat vág neki a táv teljesítésének.

A verseny útvonala:

Pécsi Tudományegyetem – Pécs belváros – Orfű (kerékpárúton) – Mecseki Erdészet – Abaliget – Hetvehely – Becsali – Zselici Erdészet – Tormás – Baranyaszentgyörgy – Baranyajenő – Gödre – Szentbalázs – Sántos – Kaposvár belváros.

Az útvonal részletesen megtekinthető a váltópontok pontos helyének feltüntetésével együtt a www.rokauzok.hu oldalon.

A PTE 26. Rókaűzők mezőnye hat kategóriában versenyez majd:

High5 – A kategória: 4 fős csapatok (egy nő és három férfi). Itt fejenként átlagosan egy félmaratoni táv lefutása a feladat.

FANTA – B.0. (nulladik) kategória: középiskolák
MEFS – B.1. (első) kategória: felsőoktatási intézmények (hallgatói és oktatói MEFOB)
Kométa – B.2. (második) kategória: amatőr futóklubok (pl. BSI futónagykövetek csapata)
VIDEOTON – B.3. (harmadik) kategória: munkahelyek, cégek
Moments – B.4. (negyedik) kategória: nyílt, tetszőleges összeállítású csapatok részére.

Ezekben a kategóriákban egy váltó 12 futóból áll. A különböző nehézségű szakaszok közül a négy könnyebbet nők, a nyolc nehezebbet férfiak futják.

A B.1 kategória nemcsak a hallgatók számára egyetemi és főiskolai OB, hanem az intézmények munkatársai számára is. A MEFS támogatásával tehát két MEFOB bajnoki címet is kihirdetnek.

Annak érdekében, hogy a verseny ne nyúljon el túlságosan hosszúra, hogy minél kisebb legyen a forgalom zavarása, az útvonalon újraindítási pontok találhatók. Ezek közül a nézők és a sajtó számára az abaligeti (10 óra 30 perc) és a gödrei (13 óra 40 perc) helyszínt ajánlják a szervezők megtekintésre, ahol a teljes mezőny és nagyszámú szurkoló is jelen van.

A verseny rendezői elkötelezettek a természet- és környezetvédelem területén, ezért Orfűtől Pécsig a mezőny az új kerékpárutat használja, illetve a lehető legkisebb károsanyag kibocsátást a Toyota Full Hybrid kísérő autói biztosítják.

Idén újra meghirdették a „Falkaversenyt”. Egy „rókafalkát” három, azonos településről érkező csapat alkot, melyekből legalább az egyiknek középiskolásnak kell lennie! Tavaly Pécsi Falka győzött és idén is meg kívánja védeni ezt a címét, bár nem lesz könnyű dolga, hiszen Nagyatád és Kaposvár is nagyon feni a fogát a győzelemre!

Az idei verseny különlegessége, hogy a pandémia miatt az érvényes rendeletek betartása mellett, minél kevesebb „kontakt szám”-mal, a futáson kívül kötelező maszkviseléssel és a megfelelő távolságtartással rendezik meg. A váltásnál és időmérésnél használt eszközöket előre fertőtlenítik, majd a használat után azonnal begyűjtik.

A verseny névadó fő támogatója / fővédnöke:
Pécsi Tudományegyetem / Dr. Miseta Attila rektor

A verseny kiemelt támogatói / védnökei:
Kaposvár Megyei Jogú Város / Szita Károly polgármester
Pécs Megyei Jogú Város / Péterffy Attila polgármester

A verseny fő támogatói:
Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) * INTERSPORT * Mecsekerdő Zrt. * HIGH5 * Primavera * FANTA * KOMÉTA * Koto Autóház Kaposvár – TOYOTA * Moments * VIDEOTON * Natur Zitrone

A verseny szakmai partnerei és támogatói:
PTE Sportiroda * Pécsi Testkultúra Közhasznú Egyesület * Kaposvári Sportközpont *
Sántos, Szentbalázs, Gödre, Baranyaszentgyörgy, Tormás, Hetvehely, Abaliget, Orfű

Kiemelt képünk illusztráció.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő