10 C
Pécs
szerda, április 24, 2024
KezdőlapPécs AktuálJog, tulaj, pénz - Hogyan lehet NB II-es a PMFC?

Jog, tulaj, pénz – Hogyan lehet NB II-es a PMFC?

A labdarúgó NB III-ban a Magyar Labdarúgó Szövetség nemrég lezárta a küzdelmeket, ami azt is jelenti, hogy a PMFC nevezhet az NB II-be. Csakhogy a másodosztály már profi liga, egészen más, a működtetésre vonatkozó követelményekkel, mint az (elvileg) amatőr NB III. Összeszedtük, mi kell ahhoz, hogy a klub tényleg NB II-es legyen.

Nézzük először az alaphelyzetet:

  • A PMFC indulhat az NB II-ben, be is adta a Magyar Labdarúgó Szövetséghez a licenszkérelmet, úgy tudjuk, mostanra minden összeállt ahhoz, hogy meg is kapják a licenszet, ez tehát sima ügy.
  • Az indulási jog tulajdonosa az önkormányzat cége, az egyesületet működtető Pécsi Sport Nonprofit Zrt (PSN). 
  • Már az előző, fideszes önkormányzat megszüntette a PMFC támogatását 2017-ben, meglepő lenne, ha ezen a gyakorlaton változtatna az új városvezetés. Városi közpénz tehát továbbra sem lesz a focira.
  • Az utánpótlás jól elműködik tao-támogatásból és egyéb központi, szövetségi forrásokból, plusz pénz a felnőtt, profi csapat működtetésére kell.
  • Bár az NB II-ben elég sok pénzt kapnak a labdarúgó-szövetségtől a csapatok „alanyi jogon” (tévéközvetítési díjak, stb.), azért tulajdonosi, szponzori pénzekre is szükség van.
  • Úgy tudjuk, a pénzügyi háttér alakul a PMFC mögött. Vannak olyan gazdasági szereplők, akik részt vállalnának a finanszírozásban.
  • A „legegészségesebb” megoldás az lenne, ha jönne egy vagy több tulajdonos, a PMFC pedig leválna a PSN-ről. Ez azonban nem olyan egyszerű. Sőt: nagyon nem egyszerű.

Nincs bizniszelés az indulási joggal

Az már nem működik ugyanis, mint évekkel ezelőtt, hogy az indulási jogot úgy adták-vették, mint valami árut a piacon. Az indulási jog megszerzéséhez az MLSZ szabályrendszere szerint gyakorlatilag az azt birtokló céget is meg kell venni, ami jelen esetben nyilván nem jöhet szóba, tekintve hogy a PSN önkormányzati cég, ami intézményeket üzemeltet és egyéb sportszakosztályokat működtet. Információink szerint a végső jogi megoldás ugyan még nincs meg, de sok minden mutat egy a PMFC-t működtető, több tulajdonossal (köztük akár a PSN-nel) rendelkező új cég felé. 

Ugyanakkor az sem kizárt, hogy ősszel még a PSN keretében kezdi meg a másodosztályú szereplést az egyesület. Ez számos működtetési problémát okozhat. Szigorú monitoring rendszer működtet az NB II-ben az MLSZ, a klubot működtető cég gazdálkodásának kiegyensúlyozottnak kell lennie ahhoz, hogy a klub rendszeresen megkapja az MLSZ-től a ráeső támogatásokat (tévéközvetítési díjak, stb.), amelyek havonta több tízmilliós tételt jelentenek. A gazdálkodásra vonatkozó adatokat rendszeresen ki kell adni az MLSZ-nek, ami egy sima Kft.-nél gyorsan megy, ám egy önkormányzati cégnél igen hosszadalmas, többlépcsős folyamat, ami hátráltathatja ezeknek a szövetségtől érkező pénzeknek a kifizetését, végső soron a működést.

Az MLSZ elvárja például, hogy a profi klubokat működtető cégek idővel tartalékot képezzenek, azaz olyan „külső” szempontokat is figyelembe kellene venni a PSN gazdálkodásánál, ami viszont adott esetben az önkormányzati cég működését hátráltathatja.

Hosszú távon ráadásul teljesen abszurd, hogy egy non-profit cég működtessen egy profi klubot. Utóbbinál ugyanis az MLSZ és a piaci logika által is elvárt cél, hogy idővel profitot termeljen, minél kevesebb közpénzre szoruljon, játékosokat neveljen vagy vásároljon, akiket aztán haszonnal tud eladni. (Más kérdés, hogy a magyar futballban sokak szerint inkább hátrányt, mint előnyt jelentenek az odaáramló közpénzmilliárdok, amelyek pont a piaci működés hátráltatói.)

Na, és hol lesznek a meccsek?

Sokkal egyszerűbb kérdés, hogy hol fogja játszani meccseit a PMFC. A Stadion utcai létesítmény nyártól az egyetemé majdnem száz évre, de úgy tudjuk, a PTE nem fog akadályt gördíteni az elé, hogy egy ideig még ott legyenek a másodosztályú mérkőzések. Egy új stadion építése tervben van, előzetes egyeztetések már zajlottak is ebben az ügyben, politikai döntés kérdése, hogy a kormányzat mikor dobja meg a PMFC leendő tulajdonosát az ehhez szükséges forrással. A PMFC stadionjában az MLSZ szabályzata szerint nem lehetne másodosztályú meccseket játszani, de úgy tudjuk, ez alól felmentést kaphat a klub.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő