Két PTE-s birkózó a vb-keretben

Bő két héttel a július 8-ai megnyitó előtt eldőlni látszik a pécsi egyetemi birkózó-vb mezőnye: jelenleg 30 ország 307 indulója regisztrált, köztük a 15 tagú magyar csapat, amelyből ketten a PTE színeit képviselik. Ugyanakkor a héten a szervezőbizottság is teljes ülést és ellenőrzést tartott, amely időarányosan ugyancsak minden előkészületet az időtervnek megfelelő rendben talált.

Az esztendő legrangosabb pécsi rendezésű világeseménye, a július 7. és 12. közötti 11. Birkózó egyetemi világbajnokság előkészületei lassan legutolsó fázisukhoz érkeznek. A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) és a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) képviselőivel közösen megtartott legutóbbi pécsi bejárás, illetve szervezőbizottsági ülés immár apró részletekbe menően térképezte föl az elvégzett és még visszalévő feladatokat, illetve pontosította büdzsét, valamint a résztvevők létszámát.

A már beérkezett akkreditációk alapján 30 ország 307 résztvevője érkezik majd Pécsre, a legnépesebb küldöttségekkel Ukrajna (36), Moldova (28) és Bulgária (25), míg a legkisebbel Észtország (2) Svájc (2), Spanyolország (3) és Csehország (3) érkezik Pécsre.Magyarországot 15 birkózó képviseli. Kötöttfogásban hat tagú a Struhács Görgy szövetségi kapitány által irányított keret: Németh Zsolt (59 kg), Jäger Krisztián (66 kg), Szabó László (75 kg), Madarasi Gábor (80 kg), Tősi János (85 kg) és nem utolsó sorban a junior világbajnok Lám Bálint (130 kg). Az ötfős szabadfogású csapatot (szövetségi kapitány: Gulyás István) öten alkotják: Nyíri Milán (57 kg), Gulyás Zsombor (70 kg), Veréb István (86 kg), Szabó Mihály (97 kg) és Csercsics Richárd (125 kg). Végül a Wöller Ákos vezette női szakágat négy hölgy, Mihálovics Ivett (48 kg), Kőrösi Éva (55 kg), Barka Emese (58 kg) és Sleisz Gabriella (63 kg) alkotja.

A 15 induló közül ketten tekinthetik magukat még inkább „hazai pályán”, Németh Zsolt és Mihálovics Ivett ugyanis a házigazda PTE színeit képviseli. Az egyetemi vb főpróbájának is tekintett májusi pécsi egyetemi országos bajnokságon ugyan mindketten maximálisan helytálltak, hiszen bajnoki címet szereztek (Németh Zsolt ráadásul mindkét fogásnemben). Ahogy edzőjük, Módos Csaba fogalmaz az esélylatolgatást ezúttal jelentősen megnehezíti, hogy számos országból olyan „újonc” egyetemisták érkeznek, akik nem szerepelnek hazájuk „igazi” válogatottjának élversenyzői közé, azaz nem lehet pontosan tudni, hogy milyen szakmai színvonalat is képviselnek.

Mindhárom kapitány igyekszik ugyanakkor a maximumot kihozni saját birkózóiból, így a vb-ig még visszalévő rövid időszak nagy részét mindhárom szakág hazai vagy külföldi edzőtáborban tölti.

Fotó: Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés