Hirdetés

Megkapta az NB II.-es licencet a jelenleg még harmadosztályú pécsi labdarúgóklub, illetve üzemeltetője, a PSN Zrt. A csapat a pályán is jól teljesít, így a szurkolók bizakodhatnak, de könnyen lehet, hogy a bajnokság finise az utolsó percig kiélezett lesz.

Május 7-én, hétfőn ült össze a Magyar Labdarúgó Szövetség Elsőfokú Licencadó Bizottsága, amely a licenckérelmet benyújtó PMFC, illetve üzemeltetője, a PSN Zrt. NB II.-es licenckérelmét megvizsgálta, majd elfogadta.

Egy újabb (adminisztratív) akadállyal tehát kevesebb van a klub előtt, hogy feljebb léphessen a második vonalba, amely 20 csapatos, és már profi osztálynak számít. A klublicenc-igénylési folyamatot egyébként nagyjából úgy kell elképzelni, mint egy pályázatot. A sportszervezeteknek rengeteg szempontnak és előírásnak kell megfelelniük,
mellyel tulajdonképpen azt bizonyítják, hogy alkalmasak lesznek a következő évi
versenyzésre és a megfelelő, profi működésre – a háttérben is.

A PMFC-nek (PSN Zrt.-nek) így sportszakmai (például utánpótlás-nevelési program),
személyügyi és adminisztratív (megfelelő szakemberek a vezetőedzőtől a pénzügyi vezetőn át a rendezőségig, a megfelelő végzettséggel), jogi, pénzügyi (beszámolók, jelentések,
igazolások a tartozásmentességről) és infrastrukturális kritériumoknak is meg kellett felelnie.

Utóbbihoz az üzemeltetést végző PSN Zrt.-nek megállapodást kellett kötnie a kozármislenyi
futballklubbal pályájuk használatáról. Hiszen a szomszéd város stadionja megfelel az NB II.-es kívánalmaknak. Ez még nem jelenti azt, hogy biztosan ott játsszák majd hazai
mérkőzéseiket a piros-feketék, de indulási jogot csak olyan pályára lehet kérni, amely már
most is megfelel az előírásoknak.

Nyáron akár el is végezheti az átalakítást a Stadion utcában a tulajdonos (ha lesz addigra, akár az új), ez esetben pedig a szövetséghez kell fordulni engedélyért. Merthogy feljutás esetén új tulajdonosnak kellene jönnie, hiszen az önkormányzat saját erejéből már nem fogja tudni fenntartani a profi csapatot. Plusz az MLSZ elvárása, hogy a profi csapatokat (ilyen az NB II. is) külön erre a célra létrehozott gazdasági társaság irányítsa, így a PSN Zrt. további tulajdonosi szerepvállalásának jogi akadálya is van.

Egyelőre azonban a befektető-tulajdonos személyéről csak háttéregyeztetések folynak, ezért ismét izgalmas nyárnak néznek majd elébe Újmecsekalján, hiszen egy klub életében nem egyszerű a szintlépés a harmadosztályú, így amatőr státuszból és apparátusból a profi szintre. Ráadásul ugye, előbb még a pályán is be kell biztosítani az első helyet…

Az NB III. Közép-csoportban szereplő együttesek közül egyébként a mecsekaljaiak mellett a jelenleg 4. Dunaújváros és a 2. Tiszakécske kapott licencet az NB II.-re, amivel eldőlt, hogy a PMFC-nek a pályán kell kiharcolnia a feljutást.

A bizottsági döntés után és a lapzártánk előtt még 4 forduló volt hátra a bajnokságból, azóta a hétvégén Márton Gábor tanítványai egy bajnokit már lejátszottak a gyakorlatilag már biztosan kieső Mórahalom ellen, hazai pályán. Ezt a találkozót azonban három rázós összecsapás követi.

A pécsiek ugyanis elutaznak még a középmezőnyhöz tartozó Szekszárdra, majd fogadják az 5. Dabast, és a 3. Iváncsa otthonában zárják a szezont.
A május 8-án 35. születésnapját ünneplő Koller Krisztián azonban ennek kapcsán úgy
fogalmazott, azt érzi, mindegyik meccsüket behúzzák, mivel jelentős erőt érez a csapatban; véleménye szerint sikerül elérni a nagy célt és a végén együtt ünnepelhet a gárda a szurkolókkal.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét