7 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapSportExtrémLyukas szívvel született, már felgyújtotta magát

Lyukas szívvel született, már felgyújtotta magát

Sokan szeretik az extrém sportokat, de hallott már olyan adrenalinfüggőről, aki extrém magasból ugrik le és „felgyújtja magát” forgatásokon, miközben 53 százalékosan rokkant? A pécsi Horgas Péter lyukas szívvel született, az orvosok nem jósoltak neki hosszú és fizikailag aktív életet, ő 30 évesen azonban nem bír megülni egy helyben, muszáj zuhannia, lógnia, repülnie, esnie vagy másznia. Mindent bevállal, amitől egy átlagembernek feláll a szőr a hátán, legutóbb például a The Alienist nevű, Budapesten forgatott thrillersorozatban volt akrobata.

Horgas Péter „Pepe” 1987-ben született Pécsen, és nem voltak jó kilátásai az életre, ugyanis súlyos szívbetegséggel született. Elmondása szerint négy lyukat találtak a szívén, három billentyűje pedig nem zárt rendesen.

– Amikor megszülettem, közölték édesanyámmal, hogy búcsúzzon el tőlem. Az életemet végül egy budapesti professzor mentette meg, aki bevállalta a műtétet, amikor öt éves voltam. Azóta tünetmentes vagyok, bár elvileg fáradékonyabb vagyok az átlagnál – meséli Péter.

Szívét szerencsére meg tudták menteni, Horgas Péter azonban hivatalosan 53 százalékosan rokkant, sérülései miatt. Elmesélte, hogy a sok extrém sport miatt súlyos ízületi kopásai és elcsúszott csigolyái lettek, és néhány porca már hiányzik. De Péter nem tud és nem is akar visszavenni a tempóból, hiszen borzasztóan tehetséges, nem is tudna megállni, ha akarna sem.

Minden jöhetett, ami extrém!

Az extrém sportokkal tinédzserkorában ismerkedett meg, középiskola alatt kezdett el mountain bike-ozni, downhillezni, de kipróbálta a capoeirát és a parkourt is. 18 évesen már igen magas szinten parkourozott, 19 évesen pedig a Mecsextrém Parkban dolgozott.

[su_quote]

Nem tanultam tovább, mert már 19 évesen annyit kerestem, mint édesanyám három diplomával. Akkor eldöntöttem, hogy az extrémsportra fogom építeni a szakmáimat.

[/su_quote]

– Akkoriban édesanyám munkahelyén egy teljes testnevelési termet újítottak fel, a leselejtezett tornaszereket, szivacsokat, lovakat pedig haza tudta hozni. Egy komplett edzőtermet sikerült belőlük létrehoznunk otthon édesapámmal, aki egyébként válogatott tornász volt, ezért rengeteget tudtunk edzeni délutánonként – meséli Péter.

A pécsi alpinista azonban egy idő után úgy érezte, hogy nem tud többet tanulni a pécsi parkouros csapattól, ezért feljárt edzeni Budapestre, ahol elismerték tudását, hamar be is illeszkedett. Péter volt az egyik első sportoló Magyarországon, aki kijutott a Red Bull Art of Motion nevű világversenyre Bécsbe, 2010-ben. Ezen a versenyen dacolva a gravitációval, fizikai határaikat feszegetve ugrálnak falakon és háztetőkön a sportolók, meggyőzve a zsűrit arról, hogy ők a legextrémebbek.

Mindeközben a cserépkályha- és kandallóépítő szakmát kitanulta, amit egyáltalán nem szeretett – ekkor megfogadta, hogy soha nem fog olyan szakmában munkát vállalni, amit nem élvez.

– Felköltöztem Budapestre, és a csillebérci kalandparkban kezdtem el dolgozni, ahol letettem a Magaslati kötélpálya és sportmászófal üzemeltető biztonságtechnikai vizsgát – meséli. Ezek után sem tudott leállni Péter, folyamatosan járt castingokra, forgatásokra, elvégezte a magyar, később a nemzetközi ipari alpinista szakképzést is.

[su_quote]

Egy idő után nem tudtunk szertornateremben edzeni, mert nagyon őrültnek tartottak minket a sportolók és nem engedtek be. Ekkor elvégeztem a sportakrobatika és sportrekreáció oktatói OKJ-s képzést, és kibéreltem egy egész termet saját magam.

[/su_quote]

– Volt, hogy kaszkadőrshowban vettem részt, de csináltunk műsort például egy multimilliomos születésnapjára is, ahol az előadás alatt felgyújtottuk egymást, a gazdag megrendelő pedig „lelőtt” és össze is vert minket – így Péter.

Hollywoodi filmben is volt már akrobata, idén a Ninja Warriorban láthatjuk

Jelenleg egy 12 osztályos magániskolában artista szakon tanít Budapesten talajakrobatikát és kínai rudat, de rendszeresen ipari alpinistaként is dolgozik, hamarosan pedig egy neves hollywoodi sorozatban is viszontláthatjuk. A Caleb Carr regénye alapján készült a The Alienist című thrillersorozatot a 2017-es év elején forgatták Budapesten, és ha minden igaz, jövőre kerül adásba. Ha szemfülesek vagyunk, Horgas Pétert is láthatjuk a filmben, Pepe ugyanis akrobataként vett rész egy jelenet forgatásán.

Sőt, Pepe elárult még egy titkot lapunknak: a világ egyik leghíresebb amerikai tv showján és sportvetélkedőjén, a Ninja Warrioron is indult idén, a hazai forgatáson. Az akadálypályát a világon összesen négy ember teljesítette ezidáig. A szóban forgó műsor nemsokára adásba kerül, többet viszont nem árult el, ebből is sejthetjük, hogy emberfeletti dolgokat művelt ott is.

Fotó: Mark Somay Photography
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő