Hirdetés

Négy baranyai amatőr sportoló, köztük három pécsi és egy sellyei vágott neki Afrika legmagasabb hegycsúcsának. Csütörtök hajnalban érték el az 5895 méter magasságot. De a neheze még csak most jön! 

Elsírták magukat a látványtól

Hobbifutókból és triatlonistákból állt össze az a csapat, ami nekivágott a Kilimandzsáró meghódításának. A felkészülést főleg Tímár András irányította, aki egyébként ügyvédként dolgozik. Vele tartott a pécsi vállalkozó Magyari Csaba, Máthé Áron és a sellyei Szőlősi Tamás is. A mászók hat nap mászás után végül a múlt héten értek a csúcsra. Egyikőjük feleségével, Magyari Zsanettel tudtunk beszélni.

Zsani a közösségi oldalon jelentette be a nagy hírt

– Nehezen tudtunk kommunikálni velük, de hajnalban 4 óra 20 perckor sikeresen felértek a csúcsra. A meghatódottságtól mind a négy férfi sírva fakadt. Azonban az örömünk még nem teljes, hiszen le is kell érniük – mondja Magyari Csaba építési vállalkozó felesége. Zsani hozzátette, férjéért azért is aggódik, mert nagyon csúnyán megfázott a mászás közben és ez akár veszélyeztetheti a lefelé utat is. Ha nagyon nagy baj lenne – de Zsanett ettől nem tart – akkor helikoptert is lehet hívni.

Maszkban futottak a Mecseken

A srácok nem versenysportolók és egyikük sem hivatásos mászó. A csapatot a futás és a biciklizés szeretete kovácsolta össze. Na meg, hogy meg szeretnék mászni a Kilimandzsárót.

– A felkészülés alatt a Mecseken maszkban futottak és bicikliztek is. Ezzel imitálták a hegy oxigénhiányos környezetét – meséli Zsanett.

Kilimandzsáró, teljes ellátással

Sherpák kísérik a mászókat. Ők viszik a felszerelést és az élelmet (fotó:www.baraka.hu)

A pécsi csapat tagjait egy-egy sherpa kísérte. A mászás ideje alatt pedig egy szakács is velük tartott, aki a napi háromszori étkezést biztosította számukra.

– Azt mondták a fiúk, hogy terülj, terülj asztalkám volt végig. De azért nem volt könnyű megszokni nekik, hogy a hegy lábánál 40 fokban izzadtak, majd pár nap múlva mínusz 20 fokban vacogtak. De hát, éppen ezért mentek – mondja Zsanett.

Az expedíció alatt egyébként előre meghatározott távolságokat kellett megtenniük a mászóknak, ahol meglévő táborokban aludtak. De volt olyan, hogy saját maguknak kellett sátrat állítani.

Hirdetés

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét