Hirdetés

Remekül helyt álltak a négyezer hallgatót felvonultató 4. Európai Egyetemi Játékokon Portugáliában a Pécsi Tudományegyetem (PTE) hallgatói. A kilenc kosárlabdás és a hat dzsúdós fiatal a legjobbak között végzett a júliusi megmérettetéseken.

Az Európai Egyetemi Sportszövetség negyedik alkalommal rendezte meg a portugáliai Coimbrában az Európai Egyetemi Játékokat, ahol tizennégy sportágban mérkőztek meg a kontinens hallgatói csapatai. A PTE két csapatot küldött a kétévente megrendezendő eseményre: a B33-as férfi kosarasokat, illetve dzsúdósokat.

[su_note note_color=”#9fc46c”]A B33 a kosárlabdának egy olyan fajtája, amit három a három ellen játszanak félpályán, azaz egy kosárra. A játékidő tíz perc. A pontrendszer azonos a normál kosárlabdáéval, azzal a különbséggel, hogy amelyik csapat előbb eléri a 21 pontot, rögtön megnyeri a mérkőzést, akár a rendes játékidő letelte előtt. [/su_note]

Hári József, a PTE csapatvezetője számolt be a tapasztalatokról, eredményekről, az utazásról.

– A PTE-t képviselő tizenöt fő gyakorlatilag teljesen lefedte a „kari rendszert”: a leginkább érintett sportos TTK-s hallgatókon kívül képviselték még többek között az orvosi, a jogi, a közgazdasági, a műszaki kart is – mondta.

A kosaras fiúk is kitettek magukért

– A július 14-i megnyitón részt vett a kilenc kosaras fiú, akik később a hatodik helyen zárták a viadalt, ami nagyon szép eredmény, ráadásul úgy, hogy nem sok hiányzott a legjobb négy közé jutáshoz. Hazautaztak, majd két nap különbséggel megérkeztek Portugáliába a PTE dzsúdósai is, hat versenyző a kísérőkkel. Az ő meccseik is hamar lezárultak, mivel kisebb súlycsoportokban indultak, amik elöl szerepeltek a versenyprogramban. Az ő eredményeikre is büszkék lehetünk, kétszer is a dobogó közelébe jutottak, de sajnos mindkétszer be kellett érni a negyedik hellyel – mesélte Hári.

A versenyek mellett azért ki kellett használni a nem mindennapi környezetet. A coimbrai egyetemi campus világhírű – ha nem is túl nagy –, a világörökség részét képezi, egy hegyen fekszik. Sok volt a látnivaló, körbejárták a várost, a közeli óceánpartra is ellátogattak. Tervben volt Lisszabon és Porto is, de az idő rövidsége nem engedte a nagyobb kirándulásokat.

[su_box title=”Kicsit hasonlít Pécshez” style=”soft” box_color=”#9fc46c” radius=”2″]Coimbra Portugália középső részén terül el, Lisszabon és Porto között körülbelül félúton. Mintegy 150 ezren lakják a várost, ami püspöki székhely is. Már a római korban lakott vidék volt, fontos stratégiai településnek számított a későbbi századok folyamán is. Egy rövid ideig, a 12-13. század fordulóján Portugália fővárosa volt. Egyetemét 1290-ben alapították.

[/su_box]

A csapatvezető elmondása szerint a szállással nem mindenki volt maradéktalanul elégedett. Mivel nem egy nagy egyetemről beszélünk, voltak, akik kollégiumban, voltak, akik négycsillagos szállodákban, voltak, akik kis hostelekben kaptak szállást. A tapasztalatok vegyesek voltak a körülményekkel kapcsolatban, de alapvetően a verseny izgalmai, élményei feledtették mindezt.

(Kiemelt képünkön a pécsi dzsúdós csapat.)

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét