13 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapSportLabdaMinél többeket szeretnének eljuttatni az álmaikhoz

Minél többeket szeretnének eljuttatni az álmaikhoz

A PMFC Akadémia igazgatója, Kulcsár Árpád szerint pozitívan zárt a pécsi utánpótlás a 2018/2019-es szezonban, a piros-feketék U14-es és U15-ös gárdája izgalmas véghajrával megőrizte tagságát az első osztályban, az U19-esek pedig ezüstérmet szereztek. Az eredményesség mellett a sportvezető kiemelte, hogy a kovácstelepi infrastruktúra-fejlesztésnek köszönhetően egyre több korábbi játékos szeretne visszatérni Pécsre.

Edzőváltások és létszámproblémák nehezítették a PMFC utánpótlás-korosztályú csapatainak szereplését az elmúlt szezonban, a szakvezetés fontosnak tartja, hogy globálisan elemezze és értékelje az idényt, így Kulcsár Árpád nemcsak a tavaszi mérkőzéseket veszi figyelembe, hanem globálisan tekint vissza az elmúlt közel egy évre.

– Mindenképp meg kell említenem a felnőttcsapat és az utánpótlás kapcsolatát, nem szabad teljesen elválasztani a kettőt egymástól, hiszen mindkettő hatással van a másikra. Szezon közben vette át például az NB III.-as gárda irányítását Vas László, aki korábban remekül összerakta az U19-es csapatot és az eredményességre sem lehetett panasz, végül új edzőt kellett keresnünk az utánpótlás élére, ami mindenki életében változást jelentett – kezdte a PMFC Akadémiáján irányító korábbi kiváló játékos, Kulcsár Árpád.

A fiatalabb korosztályoknál is voltak személyi jellegű módosítások, az első osztályban maradásért küzdő U14-es és U15-ös pécsi gárdáknál is edzőváltásra került sor a bajnokság folyamán.

– Ez a két korosztály speciális helyzetben van, ebben a korban még óriási fizikális különbségek lehetnek egy-egy játékos között, ráadásul ezek a bajnokságok már kieséses rendszerűek, így az élvonalban maradás volt a tét a fiatalok számára. Szerencsére mindkét gárdánál pozitív mederbe terelte a munkát az új tréner, így meg tudtuk őrizni az NB I.-es tagságunkat, amely azt gondolom, hogy a PMFC esetében létkérdés – fogalmazott a szakember.

Az idősebbeknél sajnos néhány meghatározó játékos távozott Pécsről, őket nehezen tudta a szakmai stáb pótolni, de az U19-es együttesnek még így is volt esélye a bajnoki címre is.

– Az utóbbi esztendők legsikeresebb szereplését nyújtotta az U19-es gárda azzal, hogy megszerezte az ezüstérmet. Vas László sokakat bevetett a felnőtteknél is, ám igyekeztünk megtartani az egyensúlyt, hiszen sokáig az aranyéremre is esélyesek voltak a fiúk, így a hajrában kevesebbszer szerepeltek a fiatalabbak az NB III.-ban. Minden tiszteletet megérdemelnek ezek a srácok, sokat küzdöttek azért, hogy végül a második helyen végezzenek. Szeretném kiemelni Csernik Zsombor teljesítményét is, aki a harminc forduló alatt huszonháromszor talált be az ellenfelek kapujába, ezzel pedig megszerezte a gólkirályi címet – mondta Kulcsár Árpád.

A hazai utánpótlás-nevelési műhelyek átvilágítását és fejlesztését végző Double Pass belga tanácsadó cég újabb auditot végzett a PMFC háza táján, a szervezet közel negyvenoldalas jelentése kiemelte a pécsi klub szakmai programjának erősségét.

– A feladatunk az, hogy ezt a programot megtöltsük tartalommal, amelyhez szükség lesz az utánpótlásban dolgozó edzők felelősségvállalására is. Olyan stábot kell kialakítanunk, amelynél kevés a fluktuáció, a stabil háttér nagyon fontos. Reméljük, hogy hamarosan minél több tehetséget tudunk majd eljuttatni az álmaihoz, ahhoz, hogy profi labdarúgók legyenek – beszélt a jövőről az igazgató, aki hatalmas előrelépésnek tartja, hogy Kovácstelepen megkezdődött az építkezés, véleménye szerint a régiónak és a város labdarúgásának is jót fog tenni egy új, minden igényt kielégítő modern létesítmény, amely hatására már jelenleg is vannak olyan focisták, akik jelezték, szeretnének visszatérni a PMFC kötelékébe.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő