16 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapSportNagy lépés kis cipőben: újabb két ovifocipályát avattak Pécsen

Nagy lépés kis cipőben: újabb két ovifocipályát avattak Pécsen

Az országban immár a 203., Pécsen a második és harmadik ovifocipálya avatóját tartották meg színes műsort adó óvodások, illetve számos meghívott vendég jelenlétében két pécsi óvodában. A mini dühöngőkben nevükkel ellentétben nem csupán futballozni lehet, minden más labdás sportra alkalmasak – a lényeg a mozgás, az egészséges életmód.

Szerdán a Radnóti Miklós utcai tagóvodában, délután a Kertvárosi Óvoda Enyezd utcai egységében adtak át egy-egy ovifocipályát – Pécsen ez a második és a harmadik ilyen beruházás, de további öt szerepel a tervekben, ezek előkészítése is megkezdődött már.

Az ünnepségen elsőként felszólaló dr. Molnár Andrea, az Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, hogy amikor Buzánszky Jenővel, az Aranycsapat legendájával megálmodták e programot, korántsem gondolkodtak ilyen számokban, ám az ősz elején rendre szinte naponta avatják országszerte az új pályákat a gyerekek nagy örömére.

3

– E pályák a foci mellett további számos sportág megismertetésére, megkedveltetésére alkalmasak, többek között tollaslabda, tenisz, kosárlabda, kézilabda is játszható rajtuk. Jövőre megkezdődik az úgynevezett ovikézi-program is, így a társaságiadó (tao)-forintok jóvoltából még több pályát tudunk építeni – tette hozzá.

– A legfontosabb, hogy a gyerekek érezzék jól magukat, és persze a mozgásnak köszönhetően legyenek egészségesek – emelte ki dr. Őri László, Pécs alpolgármestere is. Megköszönve egyrészt mindenkinek a munkáját, aki segített a megvalósításban, másrészt hangsúlyozva, hogy a város azért állt a kezdeményezés mellé és támogatja pályánként csaknem 3 millió forinttal a jövőben is, mert szeretnék elérni, hogy húsz–harminc év múlva a mainál sokkal egészségesebb társadalomban éljünk, s az efelé vezető úton már most meg kell tenni az első lépéseket.

Decsi István, a terület fideszes önkormányzati képviselője ezt azzal egészítette ki, hogy ő is nagyon örül, hogy egy sportos városba és a sportos nyugati városrészbe került az új pálya.

1

– Pécs büszke olimpikonjaira és paralimpikonjaira, akik ezekben az ovikban kezdtek el sportolni, így bízhatunk benne, hogy ezekben az új létesítményekben hasonló tehetségek bontogatják majd szárnyaikat – fogalmazott.

A Radnóti utcai tagóvoda vezetője, Lóki Zoltánné elmondta, a gyerekek imádják az új pályát, s miután az intézménynek nincs tornaszobája, itt tudnak megfelelő körülmények között mozogni.

Az esemény protokollrészét lezárva a pályákat dr. Molnár Andrea, az Ovi-Foci Alapítvány elnöke adta az óvodavezetőn keresztül a gyerekek birtokába – akiknek nem is kellett kétszer mondani, azonnal otthonosan és önfeledten futottak be és kezdték kergetni a labdát.

Az újabb két ovifocipálya jelentős előrelépés lehet az MLSZ megyei igazgatósága, illetve a PSN Zrt. által már három esztendeje és egyre szélesebb körben szervezett Törpfoci-programban, hiszen itt ideális körülmények között ismerkedhetnek meg több labdajáték, így a foci alapjaival.

[su_box title=”Ovifocisták Buzánszky nyomdokain” style=”glass” box_color=”#d99938″ title_color=”#0c0b0b”]Buzánszky Jenő, a legendás Aranycsapat egykori tagja, a Nemzet Sportolója 2011 elején alapította meg az Ovi-Foci Közhasznú Alapítványt, amelynek célja, hogy országszerte, illetve a határon túli magyar lakta területeken a közszféra támogatásával és a magántőke bevonásával a lehető legtöbb óvodában elindulhasson az Ovi-Foci Program. Amelynek két fő célja van: egyfelől, hogy az óvodások sportág-specifikus oktatási programját az óvónők önálló képzés keretén belül elsajátítsák és a gyermekeket ez alapján, óvodai keretek között oktassák. Másfelől, hogy az ehhez szükséges sportinfrastrukturális beruházások során speciális Ovi-Foci sportpályák létesüljenek az ország minden óvodájában, annak érdekében, hogy a képzés sportfunkcionális feltételei intézményi kereteken belül adottak legyenek, ne kelljen a szülőknek a gyermekeiket külön, többletköltséget vállalva sportoltatni.[/su_box]

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő