4 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapSportLabdaNegyvenéves lett az egyik legnagyobb pécsi focista

Negyvenéves lett az egyik legnagyobb pécsi focista

Április 22-én töltötte be 40. életévét a pécsi futballtörténelem egyik legnagyobb alakja, Gera Zoltán. A focista Pécsről indulva a fővároson keresztül jutott ki Angliába, ahol közönségkedvenc lett két csapatban is, majd hazatért és egészen 2018-as visszavonulásáig aktív volt. Közben a 2016-os Eb-n hatalmas gólt ragasztott a portugálok kapujába a magyar válogatott tagjaként.

1979-ben Pécsen született Gera Zoltán, aki a hivatásos pályafutását Harkányban kezdte. Hamar felfigyeltek rá és egy évre rá, 1996-ban már a PMFC focistája lett. Három év kellett ahhoz, hogy kinője ezt a csapatot is, és az egyik legpatinásabb fővárosi klubhoz, az FTC-hez igazoljon. Ez volt az igazi dobbantó a nagy külföldi karrierhez, 2004-ben a világ egyik legerősebb bajnokságába, a Premier League-be, a West Bromwich Albion csapatához igazolt.

A birminghami szurkolók hamar kezdték a „Magical Magyart” Puskáshoz hasonlítani, és pillanatok alatt megkedvelték. Négy évet töltött a klubnál, 2005-ben még a Premier League álomcsapatába is beválasztották a szakértők.

2008-ban váltott és a Fulhamhez igazolt, a csapattal pedig még az Európa-liga döntőjébe is bejutott. Végül újra a West Bromwich futballistája lett 2011-ben.

2014-ben tért haza, ismét a Ferencváros együtteséhez, ahol egészen pályafutása végéig, 2018-ig focizott, a Fradi legutóbbi bajnokcsapatának alapembere volt. 39 évesen hagyta abba az aktív sportolást.

Összesen 97-szer húzta magára a magyar címeres mezt, 26 gólt szerzett, többek között betalált a 2016-os EB-n is.

Gera Zoltán jelenleg a Ferencváros és a magyar válogatott edzői stábjában dolgozik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő