12 C
Pécs
kedd, április 23, 2024
KezdőlapSportSporttörténelmi siker Pécsett

Sporttörténelmi siker Pécsett

 

A darts azon sportágak egyike, amelyek Angliából indulva, egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert világszerte. Hazánkban az elmúlt évtizedben került előtérbe, amikor kiderült, hogy alapvetően a koncentráció, a kombinációs készség és a kitartás harmonikus kapcsolatára épülő sport, illetve a szabadidő eltöltésére alkalmas játék.

A sportág rejtelmeibe Bedő Ferenc, a Pécsi Darts Club elnöke, az országos szövetség elnökségi tagja avat be bennünket. A legenda szerint angol íjászok találták ki a téli hónapokban való gyakorlásra. Az első írásos feljegyzések a XV. századból valók, és a mai napig hagyománytiszteletből alkalmazzák az akkor bevezetett 237 cm dobótávolságot és a 173 cm bool magasságot.

A dartsnak két szakága létezik, az egyik a soft, amit műanyag hegyű nyilakkal műanyag táblára dobnak, és a steel, amit fémhegyű dobónyíllal játszanak növényi rostokból préselt táblára. Városunkban korábban a soft formáció volt népszerű, de mivel nem kapott nagyobb nyilvánosságot, elsorvadt.

2006-ban új elképezés nyomán ismét előtérbe került a darts mint közösségi játék, ezért egy elszánt kis csapat megalakította a Pécsi Darts Clubot, mely az akkor már komoly nemzetközi elismertséggel bíró steel módozatot választotta.

A klubelnök szerint akkor kezdődött az a sikersorozat, melynek kiteljesedése az idei év áprilisában Pécsett megrendezett XXIV. WDF Spring Cup elnevezésű meghívásos nemzetközi verseny volt. Ehhez hasonló rangos esemény házigazdai feladatait most először láthatta el egy magyar klub. A megbízás egyben az itt, a Mecsekalján folyó szakmai munka elismerését jelentette.

Hat ország: Ausztria, Belgium, Hollandia, Magyarország, Németország, Svájc színeiben több mint 90 versenyző érkezett városunkba, hogy három napon keresztül vetélkedjen ebben a speciális versenyformában, melynek különlegessége, hogy az egyéni és páros versenyekkel együtt csapat-vetélkedésre is sor kerül. A nyolcfős férfigárdák mellett négyfős hölgykoszorú teljesítménye is befolyásolja a végeredményt.

Talán a helyi klub kifogástalan szervezőmunkájának is köszönhető, hogy a magyar darts sport történetében először állhatott dobogóra hazánk válogatottja.

A honi hétfordulós vetélkedés-sorozatban is jelentős szerepet vállal a pécsi klub, hiszen immár második éve itt, a baranyai megyeszékhelyen kezdődik az országos bajnokság, ahol az „ A” kategóriában nyolc csapat szerepel.

A játéklehetőség bővítésére és a rangsorban való előrelépés lehetőségének megszerzésére szolgál a regionális ligabajnokság, melyben szintén érdekelt az egyesület. Jelenleg 19 bejegyzett taggal rendelkeznek, közülük 12-en tartoznak a minősített versenyzők közé. Edzéseiket a Tüzér utca 3. szám alatt minden hétfőn és csütörtökön 17–19 óra között tartják, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Az országos rangsorban a középmezőnybe tartoznak, de a déli régió csapatai még a fiatal alakulatok közé sorolhatók. A tapasztalat szerint egy játékos 6-7 évi gyakorlás, és sok-sok versenyen való indulás után szerzi meg a kellő tapasztalatot, és juthat az élmezőnybe.

Az erőpróbáknak még nincs vége, két feladat is vár a sportkör tagjaira. Június 5-én lesz a területi csapatverseny döntője, ahol dobogós helyezésért küzdenek, majd a következő hétvégén bonyolódik a területi liga utolsó fordulója, ahol eldől, hogy ki kerülhet fel az országos táblára. Augusztusban pedig megrendezik az immár hagyományosnak és nóvumnak számító büntetős krikett versenyüket, és ezzel véget ér a jelenlegi évad.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő