Súlyemelő Eb: remekeltek a magyarok, érmet is szereztünk

Az erős emberek oroszországi Európa-bajnokságán Nagy Nikoletta (63 kg) három ötödik helye után Krutzler Eszter (69 kg) három bronzéremmel jeleskedett. Péntek este Baranyai János (85 kg) negyedik és ötödik pozíciók begyűjtésével, meg egy nagyszerű országos csúccsal jelezte, hogy végre valami megmozdult a magyar súlyemelésben.

“És még ma este hátra van négyfős csapatunkból Gyurkovics Feri fellépése a 105 kilósok kategóriájában” – szögezte le elöljáróban Dobos Imre, a hazai szövetség (MSSZ) első embere az MTI érdeklődésére szombaton, jelezve, hogy ő a maga részéről még további kellemes meglepetésre számít.

“Az Eb előtt két kazanyi érmesünkről beszéltem, és tartom az előrejelzést” – jelentette ki az MSSZ elnöke, aki érthetően büszke az eddigi három magyar szereplőre, s különösen Krutzler bravúros teljesítményét dicsérte:

“Hosszú évek óta nem volt Európa-bajnoki érmes súlyemelőnk, most már megint van Esztinek köszönhetően, s egyáltalán nem lennék meglepve, ha szakításban Gyurkovics is érmet érően teljesítene – jelentette ki Dobos Imre. – Krutzlert még a péntek délutáni rajt előtt telefonon felhívtam, s nyugtatgattam, hogy ne idegeskedjen, amire akadt nála példa az Eb előtt, hanem bízzon magában, és meglesz az eredménye. Arról is igyekeztem meggyőzni, hogy nincs teljesítménykényszer vele szemben, s mintha hatott volna a kérésem, mert ahogy aztán versenyzett, az maga volt az álom: erőtől duzzadó, magabiztos, minden szempontból nagyszerű, érett és okos szereplés, összeszedettség, aminek jutalma három Eb-bronzérem lett.”

A szakításban nyolcadik, összetettben ötödik Baranyai János lökésben úgy lett negyedik, hogy megdöntötte a magyar rekordot: Feri Attilának még 2001 novemberében felállított, kereken 2 mázsás csúcsát javította most tovább 201 kilóra.

“Végtelenül örülök Jani sikerének, úgy érzem, azzal, hogy csúcsot emelt, az én sok éves szövetségi munkámat is bearanyozta” – fogalmazott Halász István, az MSSZ főtitkára az MTI-nek.

A minimális, egy kilogrammos különbséggel szerezte meg az összetett aranyérmét a hazaiak világbajnoki ezüstérmese, a 391 kg-ot teljesítő Andrej Gyemanov a 94 kilogrammos kategória szombat kora délutáni versenyében. A második helyen 390 kilóval a moldovai Anatoli Ciricu végzett, míg a harmadik a tőle ugyancsak egyetlen kg-mal lemaradó örmény Gevorik Pogoszján lett.

hirdetés
Uránia Mozi
Hirdetés