12 C
Pécs
csütörtök, április 18, 2024
KezdőlapAbszolút NőHihetetlen: világrekordot állított fel egy 14 éves pécsi lány!

Hihetetlen: világrekordot állított fel egy 14 éves pécsi lány!

Szántó Csenge még csak 14 éves, de már most olyan sikereket ért el a pécsi rúdsport történetében, amilyet még senki. Világcsúcsot állított fel a hétvégén megrendezett Rúdsport Magyar Bajnokságon. A budapesti megmérettetésen junior művészeti kategóriában még a magyar bajnoki címet is bezsebelte.

Csenge egy éve kezdett rúdsporttal foglalkozni, azelőtt ritmikus sportgimnasztikázott. Azért váltott sportágat, mert úgy érezte, mást is ki kell próbálnia. A kemény munka után a siker  elég gyorsan jött, most hétvégén már a kezében is volt a magyar bajnoki cím.

– Kétnapos bajnokságon voltunk, ahol 121-en indultak. Csenge kategóriájában, azaz junior művészeti kategóriában a legjobbnak bizonyult, sőt felállított egy világrekordot is, ami mindannyiunkat sokkolt, persze jó értelemben – mondta egyik edzője, Dombai Szilvia.

Csenge 14 évesen már magyar bajnok rúdsportban

A fiatal pécsi lány a világrekordot annak köszönheti, hogy olyan koreográfiával, kivitelezéssel és előadásmóddal adta elő gyakorlatát, hogy azt ilyen fiatalon, ebben a kategóriában még senki nem végezte, ezért szinte a legmagasabb pontszámot kapta, amit csak lehetett.

Szilvi (balra) odafigyel tanítványaira, egyetemistákat is tanít rúdtáncra

A rúdművészeti kategória azt jelenti, hogy nincsenek kötelező elemek a gyakorlatban és a sportoló művészileg is kiteljesedhet. 

– Csenge rendkívül jó adottságokkal rendelkezik és nagyon hajlékony, ami előny ennél a sportnál. Azért is indítottuk a magyar bajnokságon, mert áprilisban már ért el sikereket és láttuk benne azt a pluszt, ami kellett is az aranyéremhez – mondta Dombai Szilvia. A fiatal pécsi lányt egy volt breakes, Fülöp Szilárd is edzette. Ő főként a robotmozgásokat tanította Csengének, míg Szilvi a rúdért volt felelős.

Csenge Budapesten megnyerte a magyar bajnoki címet és a világcsúcs felállításával kvalifikálta magát a világbajnokságra is, amit júliusban rendeznek meg Spanyolországban. Ekkora sikert pécsi rúdtáncos még nem ért el. Gratulálunk és szurkolunk neki!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő