20 C
Pécs
vasárnap, június 23, 2024
KezdőlapHírzónaKeményen sújtotta Baranyát a koronavírus okozta válság

Keményen sújtotta Baranyát a koronavírus okozta válság

Az biztos, hogy nincs olyan pontja hazánknak, ahol ne éreztette volna hatását a koronavírus, ne nőtt volna a munkanélküliek száma. Érdekes, de a válság hazánkban a nagyvárosokat még inkább sújtotta, mint a kistelepüléseket. A HVG egy hosszabb cikkben mutatja a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatsorait az álláskeresőkről, górcső alá véve többek között Pécset és Baranyát is.

Nehéz pontosan meghatározni hányan munkanélküliek jelenleg hazánkban: az NFSZ szerint 376 ezren – ám ők csak a regisztrált álláskeresőket figyelik. A KSH még annyit sem ír, szerintük 214 ezren vannak. A statisztikusoknál munkanélkülinek az számít, aki aktívan keres állást, és ha talál egyet, akkor két héten belül el is tud helyezkedni. Jelenleg viszont a korlátozások miatt aligha lehetséges a gyors munkakeresés vagy munkába állás.

A HVG alábbi diagramja tanulságos baranyai szempontból:

Az adatok alapján sokan nem gyanakodnának rá, de Győr-Moson-Sopron megyében ugrott meg leginkább az álláskeresők aránya. Ennek a magyarázata egyszerű: ahol szinte nem is volt munkanélküliség, onnan könnyű nagyot ugrani. A legkisebb növekedés Szabolcs-Szatmár-Beregben, Borsodban és Nógrádban tapasztalható. Itt ugyanez a magyarázat, csak fordítva: sokaknak alapból nem volt munkája, ha még páran elvesztik, az nem javít sokat az számokon.

Jellemző, hogy a megyei jogú városokban alacsonyabb a munkanélküliség, mint a megyében. Baranya megyére ez kiugróan igaz: Pécsett 5,8, a többi településen 10 százalék a munkanélküliség. Az pedig, hogy a baranyai kistelepüléseken 18 százalékkal, míg Pécsen 62 százalékkal nőtt a munkanélküliek aránya, mutatja mekkora a különbség a szegény települések és a jobb helyzetben lévő városok között.

Pécs javítja az átlagot, pedig a megyének 173 olyan települése van, ahol 10 százalék fölötti az álláskeresők aránya, 37 helyen 20, 9 helyen 30, két faluban pedig 40 százalék fölött vannak azok, akik tudnának dolgozni, de nincs hol.

Az országnak abból a tíz településéből, ahol a legnagyobb az álláskeresők aránya, 7 baranyai, a maradék három helyen egy somogyi, egy nógrádi és egy borsodi falu osztozik. Gilvánfán a munkaképes korú lakók több mint 40 százaléka regisztrált álláskeresőként.

A teljes cikk EZEN A LINKEN olvasható.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő